Skujkoku celmu aizsardzība pret Heterobasidion annosum s.l., izmantojot Latvijas izcelsmes Phlebiopsis gigantea un Trichoderma spp. sēņu izolātus - Saulīte, Dace (Latvijas Universitāte, 2014)
Sakņu piepes Heterobasidion annosum (Fr.) Bref. sensu lato izraisītā sakņu trupe ir viena no postošākajām skujkoku slimībām, kas rada ievērojamus mežsaimnieciskos zaudējumus. Lai ierobežotu H. annosum izplatību, mežizstrādes laikā svaigi celmi tiek apstrādāti ar bioloģiskajiem preparātiem, kuru sastāvā ir Phlebiopsis gigantea (Fr.) Jül. sporas. Trichoderma ģints sēņu izolāti daudzos laboratorijas eksperimentos arī ir uzrādījuši izteiktu antagonismu pret H. annosum. Darba mērķis bija novērtēt P. gigantea Latvijas izcelsmes izolātu un Trichoderma spp. ietekmi uz H. annosum attīstību egles un priedes koksnē. Lauka eksperimentos izmantoti 4 P. gigantea un 4 Trichoderma spp. Latvijas izolāti. Bluķīšu/celmu virsma apstrādāta ar viena izolāta sporu suspensiju vai P. gigantea un Trichoderma spp. izolātu maisījumu. Ar H. annosum iepriekš inficētos egles celmos Trichoderma spp. izolāti T945 un T472 būtiski neietekmēja sakņu piepes micēlija attīstību. 2011. un 2012. gadā ierīkoti divi antagonisma eksperimenti egles bluķīšos, kur efektīvākā bija apstrāde ar atsevišķiem P. gigantea izolātiem O5 (72 %) un J4 (96 %). Tie uzrādīja vienlīdz vai pat augstākus efektivitātes rādītājus salīdzinājumā ar Somijā ražoto preparātu „Rotstop”. Suspensiju efektivitāte novērtēta arī svaigi zāģētos priedes un egles celmos bez trupes pazīmēm. Līdzīgi kā antagonisma eksperimentos, efektīvākā bija apstrāde ar atsevišķiem P. gigantea izolātiem J4 un Le107E. Egles celmos konstatēta arī vietējās Trichoderma klātbūtne. Kopumā suspensiju maisījumos efektivitāti galvenokārt noteica P. gigantea. Vienu gadu pēc eksperimenta ierīkošanas, priedes celmos izmantotie P. gigantea izolāti pilnībā aizstāja gan H. annosum, gan Trichoderma spp. Turpmākajos eksperimentos plānots pārbaudīt arī citu Latvijas izcelsmes P. gigantea un Trichoderma spp. atsevišķu izolātu vai to maisījumu efektivitāti. Atslēgas vārdi: Heterobasidion annosum, Phlebiopsis gigantea, Trichoderma, bioloģiskā aizsardzība, antagonisms, parastā priede, parastā egle.

Root rot caused by Heterobasidion annosum (Fr.) Bref. sensu lato is one of the most destructive diseases in coniferous forests, causing great economical losses in forest industry. Biological preparations based on the spore suspensions of Phlebiopsis gigantea (Fr.) Jül. have been used on fresh cut pine and spruce stumps. In vitro experiments Trichoderma also has high antagonistic properties against H. annosum. The aim of this thesis was to investigate efficacy of P. gigantea and Trichoderma spp. isolates from Latvia to reduce infection in Scots pine and Norway spruce wood. Experiments were carried out using 4 P. gigantea and 4 Trichoderma spp. Latvian isolates and all treatment suspensions contained one isolate or both P. gigantea and Trichoderma spp. spores. H. annosum spread was determined in already infected spruce stumps after the treatment with Trichoderma spp. Treatment failed and Trichoderma spp. isolates T945 and T472 did not prove to be effective against infection present in spruce stumps. Two independent antagonism experiments on spruce logs were established in 2011 and 2012. The results showed the highest efficacy of individually treated P. gigantea isolates O5 (72 %) and J4 (96 %). In other experiments Finnish biological preparation Rotstop® efficacy is lower or similar. Also fresh cut spruce and pine stumps without any visible discoloration and decay were treated with biocontrol fungi and the most effective was individual treatment with P. gigantea isolates J4 and Le107E, although on stumps with high frequency were determined wild Trichoderma strains. In combined spore suspensions efficacy was determined by P. gigantea. On pine stumps one year after the treatment both P. gigantea isolates were occupied almost 100 % stump surface and completely replaced H. annosum and Trichoderma spp. In future studies it should be necessary to continue experimentation with other P. gigantea and Trichoderma strains. Keywords: Heterobasidion annosum, Phlebiopsis gigantea, Trichoderma, biological control, antagonism, Norway spruce, Scots pine.
Biocontrol of Latvian Phlebiopsis gigantea and Trichoderma spp. fungal isolates against Heterobasidion annosum s.l. in coniferous stumps
Keywords: Bioloģija