Divu veidu dizainu progresīvo lēcu ietekme uz redzes asumu dažādos tuvuma attālumos - Brieže, Krista (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 51 lapaspuses. Tas satur 45 attēlus, 8 tabulas, 2 pielikumu un 34 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir novērtēt divu atšķirīgu dizainu progresīvo lēcu ietekmi uz redzes asumu dažādos tuvuma attālumos. Progresīvo briļļu lēcu optisko parametru izmaiņas tika mērītas ar dioptometru, dalībniekiem tika noteikts redzes asums dažādos tuvuma attālumos un noskaidrots subjektīvais komforts. Eksperimentā piedalījās 5 dalībnieki, kuriem tika izgatavotas divas progresīvās brilles ar dažādiem lēcu veidu pāriem. Eksperimentā izmantotās lēcas atšķīrās pēc optisko lēcu skaidras redzes koridora plašuma. Redzes asuma samazinājums ar subjektīvo metodi nekorelē ar optiskajiem kropļojumiem, kas atrodas konkrētajā progresīvās briļļu lēcas apgabalā.

The work is written in Latvian on 51 pages. It contains 45 figures, 8 tables, 2 appendix and 34 references to literature sources. The aim of the work is to evaluate effect of two different design progressive lenses on visual acuity at different near distances. The change in optical parameters of progressive spectacle lenses was measured with a dioptometer, the participants' visual quality at different near distances was determined and the subjective comfort was determined. The experiment involves 5 participants, who had two progressive glasses with different pairs of lenses. The decrease in visual acuity by the subjective method does not correlate with the optical distortions located in the specific area of the progressive lens.
The Effect of Two Progressive Lens Designs on Visual Acuity at Different Near Distances
Keywords: Klīniskā optometrija; presbiopija; redzes asums; progresīvās lēcas; vidējā distance; subjektīvais komforts