Medicīnas speciālistu integrācija iestājoties militārajā dienestā - Usāne, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma izvēlēta un izstrādāta balstoties uz darba autore 11 gadu darba pieredzi Nacionālajos Bruņotajos spēkos. Pētījumā izvēlētais darba mērķis ir aprakstīt medicīnas speciālistu integrāciju militārajā dienestā. Viens no militārās attīstības stūrakmeņiem ir vispusīgi sagatavots un izglītots personālsastāvs. Kā būtisks personāla vadības elements ir personāla integrācija uzņēmumā. Pārmaiņas, iepazīšanās ar jaunu kolektīvu, jaunu pienākumu veikšana, utt., vienmēr ir stress jaunajiem speciālistiem, līdz ar to integrācijas process iestājoties militārajā dienestā ir nozīmīgs, lai darbinieks veiksmīgi pielāgotos jaunajiem apstākļiem Pētījuma veikšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības metode – intervija. Intervēti pieci medicīnas speciālisti - ārsta palīgi un māsas, kuri dien dažādās NBS apakšvienībās un profesionālo militāro dienestu uzsākuši dažādos laika periodos. Darbā kā teorētiskā bāze izmantota Kalistas Rojas adaptācijas teorijas modelis, kā arī apkopota un analizēta literatūra par integrāciju un aprakstīta medicīnas speciālistu integrācija militārajā dienestā. Darbā izmantoti 37 literatūras un izziņas avoti. Pētījuma rezultātā noskaidrojās, ka medicīnas speciālistiem nav grūtību integrēties militārajā dienestā, to nosaka labvēlīga attieksme un pozitīvi veicināta integrācija medicīnas vienībās.

The topic of the bachelor's thesis was chosen and developed based on 11 years of work experience in the National Armed Forces. The aim of the study is to describe the integration of medical professionals in the military. One of the cornerstones of military development is a well-trained and educated staff. An important element of personnel management is the integration of personnel in the company. Change, getting to know a new team, taking on new responsibilities, etc., is always a stress for new professionals, so the integration process when joining the military is important for a staff member to successfully adapt to the new circumstances. For the research was used qualitative research method - interviews. Five medical specialists were interviewed - medical assistants and nurses who had served in different sub-units of the NAF and started professional military service in different periods of time. The model of Kalista Roja's adaptation theory is used as a theoretical basis, as well as the literature on integration is compiled and analyzed, and the integration of medical specialists in the military service is described. 37 literature and reference sources are used in the work. As a result of the research, it became clear that medical specialists do not have difficulties in integrating into the military service, it is determined by a favorable attitude and positively promoted integration into medical units.
Integration of medical specialist on entering military service
Keywords: Medicīna; integrācija; adaptācija; medicīnas; speciālisti; militārais dienests