Ajūrvēda individualizētā cukura diabēta terapijā - Barton, Rowan William George (Latvijas Universitāte, 2015)
Definējot iekļaušanas un izslēgšanas kritērijus, tika veikts randomizēts divu grupu, placebo un kontroles grupas, prospektīvs pētījums, kurā tika iekļauti 32 pacienti. Pirmās pētījuma grupas pacienti lietoja Ajūrvēdas medikamentus kombinācijā ar konvencionālu ārstēšanu un otrās grupas pacienti lietoja placebo medikamentus kombinācijā ar konvencionālu ārstēšanu. Nepieciešami precīzāki iekļaušanas kritēriji, lai veiktu stratificētu nejaušās izlases pētījumu gan Prakriti, gan Vikriti apakšgrupās. Tas nodrošinātu adekvātu pacientu skaitu abās apakšgrupās, pirms statistiskās analīzes veikšanas. Tika pamatota korelācija starp ĶMI/aptaukošanos un 2.tipa cukura diabētu. Trīs mēnešu laikā glikoze tukšā dūšā statistiski ticami (sig. 0.028) samazinājās kombinējot konvencionālo un Ajūrvēdas medikamentozu terapiju, kamēr izmaiņas lietojot konvencionālu terapiju nebija statistiski ticamas (sig. 0.821). Netika novērotas statistiski ticamas izmaiņas Hba1c un ĶMI līmenī, salīdzinot kombinēto un konvencionālo terapiju, bet, lai precīzāk interpretētu šos rezultātus, būtu nepieciešams ilgāks pētījuma periods.

Randomised two armed placebo control prospective cohort study of 32 subjects. The 1st arm patients used Ayurveda medication in combination with conventional treatment and the 2nd arm patients used placebo medication in combination with conventional treatment. More precise inclusion criteria is needed allowing for stratified random sampling be done for each Prakriti and Vikriti subgroup. Current inclusion criteria reflects a bias towards Pittaja and Kaphaja stages of diabetes thus we see Pitta and Kapha medications used. It was statistically proven that Fasting Blood Glucose significantly (sig. 0.028) decreases over a three month period on combined conventional and Ayurvedic medication while conventional medication alone was not statistically significant (sig. 0.821). There were no statistically significant changes in conventional therapy group or combined therapy for Hba1c and BMI reiterating the need for an extension of time to view a long term assessment of both treatment methods.
Ayurvedic Approach to Individualised Therapy of Diabetes Mellitus
Keywords: Medicīna; Ayurveda; Fasting Blood Glucose; Hba1c; Body Mass Index; Diabetes Mellitus