Mobings un tā novēršanas iespējas māsu darba vidē - Lause-Daģe, Evita (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma: Mobings un tā novēršanas iespējas māsu darba vidē. Māsu trūkums ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē ir aktuāla problēma. Māsu skaits Latvijā uz 100 000 iedzīvotājiem, salīdzinot ar Eiropas Savienības (ES) valstu vidējiem rādītājiem, ir par 42% mazāks. Māsu trūkums veselības aprūpes sistēmā apdraud veselības aprūpes kvalitāti. Būtiski ir valstiskā līmenī nodrošināt māsu profesijas prestiža celšanu, lai izraisītu vēlmi apgūt māsas profesiju. Lai varētu piesaistīt jaunās māsas, nepieciešams novērst negatīvos faktorus, kas grauj māsu profesijas prestižu. Ilgstošs darba stress, slikts mikroklimats, māsu trūkums un māsu novecošanās, ir faktori, kas var radīt māsu trūkumu tuvākā nākotnē. Svarīgi ir nodrošināt māsām drošu darba vidi, samazinot darba stresu un uzlabojot darba vides mikroklimatu, lai māsas izjustu apmierinātību ar savu darba vietu, līdz ar to ar savu izvēlēto profesiju, kas samazinās vēlmi pamest savu profesiju un veicinās jaunu māsu piesaisti. Mobings māsu darba vidē ir sastopams ne tikai pasaulē, bet arī Latvijas veselības aprūpes iestādēs. Pētījuma mērķis ir analizēt mobinga pieredzi māsu darba vidē Latvijā. Pētījuma hipotēze: Ar mobingu biežāk saskaras māsas ar mazāku darba stāžu (līdz 5 gadiem). Lai pārbaudītu pētījumā izvirzīto hipotēzi, tika pielietota kvantitatīvā pētniecības metode. Datu ieguvei tika izmantota Negatīvās uzvedības aptauja (NAQ). Pētījuma hipotēze - Ar mobingu biežāk saskaras māsas ar mazāku darba stāžu (līdz 5 gadiem) netika apstiprināta, bet aptaujā iegūtie dati liecina, ka māsu darba vidē pastāv mobings. Pētījumā 47,7% māsas atzīmē, ka ir saskārušās ar vismaz vienu negatīvās uzvedības darbību reizi nedēļā 6. mēnešu garumā, kas tiek uzskatīts par mobingu pēc H. Leimana teorijas.

The theme of the Master's thesis: Mobbing and its prevention options in the nursing work environment. The deficit of nurses i san acute problem not only in Latvia but also in the entire world. The number of nurses in Latvia per 100 000 inhabitants is 42% lower than the average of the European Union (EU) countries. The deficit of nurses in the healthcare system threatens the quality of healthcare. It is essential to ensure that the nursing profession is promoted at national level in order to generate a desire to pursue the nursing profession. In order to attract new nurses, it is necessary to prevent the negative factors that reduce the prestige of the nursing profession. Prolonged work stress, poor microclimate, insufficient number of nurses and aging of nurses are factors that can lead to shortages of nurses in the near future. It is important to ensure a safe working environment for nurses by reducing work stress and improving the microclimate of the working environment, so that nurses feel satisfied with their workplace, thus reducing their desire to leave their profession and promoting the recruitment of new nurses. Mobbing in the work environment of nurses is found not only in the world, but also in Latvian health care institutions. The aim of the study is to analyze mobbing experience in nursing environment in Latvia. Research hypothesis: Mobbing is more common in nurses with lesser seniority (up to 5 years). A quantitative research method was used to test the hypothesis presented in the study. A negative acts questionnaire (NAQ) was used to acquire the data. Research hypothesis - Mobbing is more often encountered by nurses with lesser seniority (up to 5 years) was not confirmed, but the data obtained in the survey indicate that mobbing exists in the nursing work environment. In the study, 47.7% of the nurses noted that they had experienced at least one negative behavior activity once a week for 6 months, which is considered mobbing according to H. Leiman's theory.
Mobbing and its prevention options in the nursing work environment
Keywords: Medicīna; Mobings; negatīvas uzvedības darbības; stress; stress darba vidē; adaptācija