Agresijas risks un tā novēršanas paņēmieni narkoloģijas pacientu aprūpē - Monkeviča, Solveiga (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma – „Agresijas risks un tā novēršanas paņēmieni narkoloģijas pacientu aprūpē” Tēmas aktualitāti nosaka fakts, ka vardarbības pārvaldība ir svarīgākais pasākums, strādājot ar potenciāli vardarbīgiem pacientiem narkoloģijā. Pētījuma hipotēze: Agresīvas uzvedības būtiskākie riska faktori ir ārējie stimuli, un par efektīvākiem agresijas risku novēršanas paņēmieniem tiek uzskatīti medikamentozās terapijas paņēmieni. Pētījuma mērķis: Noskaidrot agresijas risku un tā novēršanas paņēmienus narkoloģijas pacientu aprūpē. Pētījuma uzdevumi: 1.analizēt zinātnisko literatūru par narkoloģijas pacientu aprūpi, agresiju, tās riskiem un to novēršanu; 2.analizēt D. Oremas māszinības teoriju; 3.izveidot pētījuma instrumentu; 4.veikt anketēšanu; 5.veikt iegūto datu apstrādi un analīzi; 6.izdarīt secinājumus. Pētījuma metode: kvantitatīvs, šķērsgriezuma, aprakstošs pētījums. Pētījuma instruments: anketa. Darba hipotēze ir apstiprinājusies daļēji, jo par efektīvākiem agresijas risku novēršanas paņēmieniem tiek uzskatīti medikamentozās terapijas paņēmieni (98), kā arī personīga pozitīva kontakta izveide ar klientu (96). Atslēgas vārdi: agresija, narkoloģijas pacients, medikamentozā terapija.

The theme of the Bachelor thesis –“Risk of aggression and methods of its prevention in the care of narcology patients”. The relevance of the topic is determined by the fact that violence management is the most important measure when working with potentially violent patients in narcology. Research hypothesis: The most important risk factors for aggressive behavior are external stimuli, and drug therapy methods are considered to be most effective in preventing the risks of aggression. Aim of research: To find out the risk of aggression and its prevention methods in the care of narcology patients. Research tasks: 1. to analyze the scientific literature on the care of drug addicts, aggression, its risks and their prevention; 2. to analyze D. Orem's theory of nursing; 3. to create a research tool; 4. to conduct a survey; 5. to process and analyze the obtained data; 6. draw conclusions. Research method: quantitative, cross-sectional, descriptive study. Research tool: questionnaire. The working hypothesis has been partly confirmed, as drug therapy techniques (98) as well as personal positive contact with the client (96) are considered to be more effective techniques for preventing the risks of aggression. Keywords: aggression, narcology patient, drug therapy.
Risk of aggression and methods of its prevention in the care of narcology patients
Keywords: Medicīna; agresija; narkoloģijas pacients; medikamentozā terapija; narkoloģija