Jaunu pieaugušo akomodācijas funkcijas saisītībā ar astenopiskām sūdzībām - Grabovska, Inese (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, uz 39 lapām. Tas satur 6 attēlus, 3 tabulas, 1 pielikumu un 33 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noskaidrot jaunu pieaugušo subjektīvās sūdzības pie tuvuma slodzes un to iespējamo saistību ar akomodācijas funkcijām. Dalībnieki: jauni pieaugušie, kas vismaz daļu savas dienas pavada saistībā ar tuvuma darbiem, bez izteiktiem akomodācijas traucējumiem, lai spētu novērtēt un analizēt vēl normā esošas atradnes. Rezultāti un secinājumu: izmantotā aptaujas anketa salīdzinoši ātri sniedz iespēju noskaidrot interesējošos jautājumus saistībā ar tuvuma darbu. Tajā jāpievērš atsevišķi gan kopējam anketā iegūtajam punktu skaitam, gan atsevišķiem jautājumiem. Secināts, ka palielināts anketā iegūto punktu skaits līdz 22 punktiem var būt bez izmaiņām akomodācijas darbībā. Aprēķināts, ka lielākoties pozitīvo relatīvo akomodācijas rezervju mērījumus ierobežo fūzijas rezerves, tomēr praktiski mērījums parasti ir mazāks kā sagaidāms. Tā kā praktiskie pozitīvo relatīvo akomodācijas rezervju mērījumi mēdz pārsniegt teorētiski parēķinātas normas, tas norāda uz supresijas kontroles nepieciešamību mērījuma laikā. Atslēgvārdi: astenopiskas sūdzības, akomodācijas funkcijas, relatīvās pozitīvas akomodācijas rezerves.

Master's thesis has been written in Latvian, on 39 pages. It contains 6 pictures, 3 tables, 1 appendix and 33 references. Aim: to assess asthenopia in young adults during near work and it's possible correlation with ocular accommodation. Participants: young adults that spends at least a part of their day working at near. No extreme ocular accommodation dysfunction to be able to assess results theoretically lying within normal limits. Results and conclusions: The used form gives fast and easy way to clear up necessary questions concerning near work. Special attention needs to be applied to overall score and some individual questions. Concluded that increased score to 22 does not obligatory indicate on ocular accommodation dysfunction. Mostly the findings of positive relative accommodation are limited by fusional vergence, the practical findings are lower than the calculated ones. Sometimes positive relative accommodation findings are higher than the theoretical ones that indicates the necessity of suppression control during testing. Key words: asthenopia, ocular accommodation, positive relative accommodation.
Ocular accommodation association with asthenopias in young adults
Keywords: Fizika