Inflācijas samazināšanas ietekme uz Latvijas tautsaimniecību - Ābele, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbs „Inflācijas samazināšanas ietekme uz Latvijas tautsaimniecību” ir veltīts vienai no esošajām ekonomikas problēmām. Darbā ir izpētīta inflācijas būtība un ietekmējošie faktori, kā arī izanalizētas inflācijas ekonomiskās sekas. Ir izteikts teorētiskais pamatojums tam, ka Latvijas tautsaimniecībā ir sastopama izmaksu inflācija, kā arī ir izpētīta inflācijas dinamika Latvijas tautsaimniecībā pirms un pēc iestāšanas Eiropas Savienībā. Darbā ir veikta analīze pretinflācijas politikas īstenošanā Grieķijā, kas arī ir saskārusies ar augstu inflāciju. Maģistra darbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Darba pirmajā nodaļā ir apskatītas teorētiskās atziņas par inflāciju un tās būtību, apskatīti tās ietekmējošie faktori un raksturotas ekonomiskās sekas. Otrajā nodaļā ir izpētīta un izanalizēta inflācijas dinamika Latvijas tautsaimniecībā pirms un pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Darba trešajā nodaļā ir izpētīta Grieķijas pieredze pretinflācijas politikas īstenošanā. Ir izanalizēti pretinflācijas politikas pamatprincipi un noteikti galvenie virzieni. Ir izpētīta inflācijas attīstība nākotnē, izmantojot dažādu ekspertu veiktos pētījumus un izteikto viedokli. Veicot tehniskos aprēķinus, izmantojot datorprogrammas, ir noteiktas nākotnes vērtības inflācijai.

The paper „The influence of decreasing inflation on the Latvian national economy” is devoted to one of the existing economic problems. The paper states the essence of inflation and the influencing factors as well as characterises the economic consequences of inflation. Theoretical basis has been expressed to the fact that in the Latvian national economy we come across the inflation of costs, as well as the dynamics of inflation in the Latvian national economy before and after joining the European Union has been studied. The paper also studies the process of implementing the anti-inflation policy in Greece that also experienced a high rate of inflation. The Master’s paper consists of the introduction, three chapters, conclusions and suggestions. The first chapter of the paper provides theoretical background information on inflation and its essence as well as describes its influencing factors and economic consequences. The second chapter deals with the study and analysis of the dynamics of inflation in the Latvian national economy before and after joining the European Union. The third chapter of the paper provides a study on the Greek experience in implementing the anti-inflation policy. The author has analysed the key principles of the antiinflation policy and determined the main directions. The chapter includes a study on the future development of the inflation based on the studies and expressed views of various experts. By doing technical calculations and using software the future values for the inflation have been determined
The influence of decreasing of inflation on the Latvian national economy
Keywords: Vadībzinātne