Mēdiju ietekme uz jauniešu fizisko aktivitātes līmeni - Savicka, Vita (Latvijas Universitāte, 2024)
Pēdējo 20 gadu laikā ir samazinājusies jauniešu fiziskā aktivitāte, un palielinājusies mediju ietekme uz sabiedrību kopumā. Jaunieši ir galvenie sociālo mediju patērētāji, palielinotie mediju ieteikmei, veidojas ieradumu maiņas, kas var ietekmēt jauniešu veselības stāvokli nakotnē. Primārais slimību prevencijas veids ir fiziskās aktivitātes. Noskaidrojot kāda ir mediju ietekme tieši uz jauniešu fizisko aktivitāti, ir iespējams palielināt fiziskos aktivitāšu līmeņu jauniešu starpā. Veicot aptauju, kas bija paredzēta jauniešiem no 13 līdz 25 gadu vecumam, tika izvērtēts kāds ir viņu fiziskās aktivitātes līmenis. Tika uzdoti jautājumi par to kā viņi mijiedarbojas ar dažādiem medijiem, un kāda ir to mediju ietekme uz viņu fizisko aktivitāti. Kā arī tika noskaidrots vai projektiem, kas ir vērsti uz fiziskās aktivitātes palielināšanu ir ietekme jauniešu vidū. Jaunieši, kas ir fiziski aktīvāki izjūt mazāku ietekmi no medijiem. Jaunieši, kas ir mazāk aktīvi vairāk ietekmējas no medijiem, bet lielākai daļa jauniešu izjūt pozitīvu ietekmi uz viņu fizisko aktivitāti.

During the last 20 years, the physical activity of adolescence has decreased, and the influence of the media on society as a whole has increased. Young people are the main consumers of social media, as the influence of the media increases, changes in habits are formed, which can affect the health status of adolescence in the future. The primary form of disease prevention is physical activity. By finding out the influence of the media directly on the physical activity of adolescence, it is possible to increase the level of physical activity among young people. During the survey, which was intended for adolescence between the ages of 13 and 25, the level of their physical activity was evaluated. Questions were asked about how they interact with different media and what effect these media have on their physical activity. It was also found out whether projects aimed at increasing physical activity have an impact among adolescence. Young people who are more physically active feel less influence from the media. Young people who are less active are more influenced by the media, but the majority of adolescence feel a positive influence on their physical activity.
Media influence on youth's physical activity levels
Keywords: Sporta zinātne; MEDIJI; JAUNIEŠI; FIZISKĀ AKTIVITĀTE; MEDIJU IETEKME