"Darba tiesisko attiecību nodibināšana" - Stūrmane, Lelde (Latvijas Universitāte, 2015)
Ikvienam darba meklētajam ir tiesības nodibināt tādas darba tiesiskās attiecības, kuras atbilst visām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, jo tiesiska darba attiecību nodibināšana ir svarīga gan darba devējam, gan darbiniekam. Bakalaura darbā tika analizēti un pētīti darba tiesisko attiecību nodibināšanas procesa posmi. Pēc autores domām, Darba likumā ietvertais darba tiesisko attiecību nodibināšanas regulējums ir nepilnīgs, piemēram, par obligātās veselības pārbaudes apmaksu un darba devēja rīcību pēc pretendentu atlases. Bakalaura darba mērķis bija pētīt un analizēt darba attiecību nodibināšanas tiesisko regulējumu, tiesību normu piemērošanu praksē, izteikt secinājumus un priekšlikumus tiesību normu un prakses pilnveidošanai. Bakalaura darba uzdevumi: aplūkot un analizēt normatīvos aktus, kas reglamentē darba tiesisko attiecību nodibināšanu; izpētīt materiālus, kas saistīti ar darba tiesisko attiecību nodibināšanu; konstatēt pastāvošo darba tiesisko attiecību regulējumā iespējamās nepilnības; izpētīt materiālus, kas saistīti ar darba tiesisko attiecību nodibināšanu; izdarīt secinājumus un rast iespējamos priekšlikumus. Atslēgvārdi: darbs; darbinieks; darba devējs; līgums; sludinājums; intervija; darba tiesiskās attiecības.

Everyone who is looking for employment has the right to establish labour relations which comply to all the laws and regulations, because it's important to both employee and the employer. This bachelor paper contains analysis of all stages in establishing labour relations. The author suggests that the current regulations of establishing labour relations are incomplete. For example - paying for mandatory health checks and the actions of employers after the selection process. The aim with this bachelors paper is to study and analyze the regulations of establishing labour relations, practical applications of these regulations, to make conclusions and find ways of improving the current practice. The tasks set for this bachelors paper: to get an insight and analize various laws, which regulate how labour relations are established; researching materials related to establishing labour relations; finding flaws in current regulations of establishing labour relations; coming to a conclusion and looking for alternative solutions. Keywords: labour; employee; employer; contract; working advertisement; job interview; labour relations.
"The establishment of legal labour relationships"
Keywords: Juridiskā zinātne