Emocionālie traucējumi un negatīvas automātiskās domas kā prognozējoši faktori attieksmei pret psiholoģiskās palīdzības meklēšanu - Krasta, Elza (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot emocionālo traucējumu un negatīvo automātisko domu prognozējošo ietekmi un to savstarpējās sakarības ar palīdzības meklēšanas attieksmi un nodomu. Kā arī noskaidrot, vai pastāv dzimuma atšķirības palīdzības meklēšanas attieksmei un nodomam. Pētījumā piedalījās 215 respondentu vecumā no 18 līdz 77 gadiem. Datu iegūšanai tika izmantotas: Attieksmes pret psiholoģiskās palīdzības meklēšanu aptauja (MHSAS; Hammer, Parent & Spiker, 2018), Palīdzības meklēšanas nodoma aptauja (MHSIS: Hammer & Spiker, 2018), Automātisko domu aptauja (ATQ, Hollon & Kendall, 1980) un Depresijas, trauksmes un stresa skala (DASS-21, Lovibond, S.H. & Lovibond, P.F., 1995). Rezultāti norāda, ka pastāv sakarības starp depresijas un negatīvo automātisko domu rādītājiem un nodomiem meklēt palīdzību, kā arī depresijas, stresa un negatīvo automātisko domu rādītājiem ar attieksmi pret palīdzības meklēšanu. Nodoms meklēt palīdzību un negatīvās automātiskās domas prognozēs attieksmi pret palīdzības meklēšanu. Attieksme pret palīdzības meklēšanu un negatīvās automātiskās domas prognozēs nodomu meklēt palīdzību. Sievietes uzrāda pozitīvāku nodomu meklēt palīdzību un lielāku iepriekšējās palīdzības saņemšanas pieredzi.

The aim of the study was to find out the predictive factors of emotional disorders and negative automatic thoughts and their relationships with the attitude and intention to seek help. As well as to find out whether there are gender differences with the attitude and intention to seek help. The study involved 215 participants aged 18 to 77. The following scales were used to obtain the research data: Mental Help Seeking Attitude Scale (MHSAS; Hammer, Parent & Spiker, 2018), Mental Help Seeking Intention Scale (MHSIS: Hammer & Spiker, 2018), Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ, Hollon & Kendall, 1980), Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21, Lovibond, SH & Lovibond, PF, 1995). Results show that there are correlations between depressive and negative automatic thought indicators and intentions to seek help, as well as depression, stress, and negative automatic thought indicators with help-seeking attitudes. Intention to seek help, and negative automatic thoughts will predict attitudes toward seeking help. Attitudes to seek help and negative automatic thoughts predict intentions to seek help. Women showed a more positive intention to seek help and a greater experience of receiving previous help.
Emotional Disorders and Negative Automatic Thoughts as Predictive Factors for Attitudes of Seeking Psychological Help
Keywords: Psiholoģija; depresija; trauksme; stress; negatīvas automātiskās domas; attieksme pret palīdzības meklēšanu