Rīcībpolitikas izvērtējums Valsts atbalstam mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai Latvijā - Kalniņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba nosaukums ir „Rīcībpolitikas izvērtējums valsts atbalstam mazo/vidējo uzņēmumu attīstībai Latvijā”. Lielāko daļu pasaules 2008.gadā un 2009.gadā ir skārusi globālā ekonomiskā krīze un tāpat arī ir Latvijā. Ņemot vērā esošo ekonomisko krīzi, ir svarīgi apzināt valsts iespējamo atbalstu mazo/vidējo uzņēmumu attīstībai Latvijā – valsts ar savu rīcībpolitiku spēj stimulēt uzņēmējdarbības aktivitāti, kas šobrīd ir svarīgi ikvienam uzņēmējam. Valstij ir jārada noteikti atbalsta instrumenti, ar kuru palīdzību uzņēmumi tiktu stimulēti. Tāpēc ir svarīgi apzināt valsts piedāvātās iespējas uzņēmumu attīstībai. Bakalaura darba tēmas aktualitāte ir svarīga ikvienā laikā. Uzņēmējdarbības attīstība ir būtiska ikvienai valstij. Uzņēmējdarbība veicina nodarbinātību, nodokļu ienākumus valsts budžetā, tāpēc ir svarīgi valstij atbalstīt uzņēmumus un veicināt to stabilu attīstību. Ekonomiskā krīze Latvijā vēl skaudrāk ir parādījusi Latvijas tautsaimniecības vājās puses, tajā skaitā arī uzņēmējdarbības vides nestabilitāti, tāpēc bakalaura darba izvirzītā hipotēze ir „Ieviestā rīcībpolitika nav nodrošinājusi ilgtspējīgu MVU attīstību.” Darba pētījumā tika analizēti vairāki politikas dokumenti, kas pierādīja bakalaura darba izvirzīto hipotēzi. Tika analizēti sekojoši dokumenti: „Eiropas Mazās Uzņēmējdarbības akts”; 2004.gada uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plāns; 2005.gada uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plāns; 2006.gada uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plāns. Dokumentu analīzes rezultātā tika secināts, ka ieviestā rīcībpolitika Latvijā laika posmā no 2004.gada nav nodrošinājusi ilgtspējīgu mazo un vidējo uzņēmumu attīstību Latvijā.

Bachelor paper title is „Action policy evaluating to state support to small/medium enterprise development in Latvia”. The biggest part of the world in 2008. and 2009. is global economical crisis and the same in Latvia. At this time is very important to gather information about state possible support to small and medium enterprise. State with policy can stimulate entrepreneurship activity, wich is important to all businessmans. State need to create some instruments with who can help to entrepreneurship. Bachelor paper theme is topical in all times. Entrepreneurship development is important to all states. Entrepreneurship enable employment, taxes income state budget – these are only some of reasons why state need to give support to entrepreneurship development. Financial crisis show more heavily national economy foible, as well as Latvia’s entrepreneurship environment instability. Bachelor paper hypothesis is „Established policy can not provide sustainbable small/medium enterprise development”. In work researching were analysed several policy document’s. Analyse results showed that the hypothesis is proved.
Policy act Evaluating to State Support to the Small and Medium Enterpreneurship development in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)