Kognitīvo funkciju saistības ar fiziskām aktivitātēm pieaugušajiem - Vanaga, Evita Samanta (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp kognitīvajām funkcijām un fiziskām aktivitātēm pieaugušo izlasē. Pētījuma izlasē fizisko aktivitāšu kopējā aptaujā piedalījās 33 sievietes un 51 vīrietis vecumā no 19 līdz 47 gadiem. Kognitīvo testu sadaļas tika aizpildītas nepilnīgi, līdz ar to katrā testā izlases skaits bija atšķirīgs. Izmantotās pētījuma metodes bija Fizisko aktivitāšu pašnovērtējuma aptauja, Pasaules līmeņa fizisko aktivitāšu aptauja, Pirksta uzsitiena tests, Krāsu reakcijas tests, kā arī Vārdu iemācīšanās un atpazīšanas tests. Rezultāti norādīja, ka kognitīvo funkciju rādītāji nav saistīti ar fiziskās aktivitātes līmeni. Bakalaura darbā iegūtie rezultāti nesaskan ar teorijas gūtajām atziņām, līdz ar to visas trīs izvirzītās hipotēzes noraidās. Atslēgas vārdi: kognitīvās funkcijas, atmiņa, motorās spējas, uzmanība, fiziskā aktivitāte, pieaugušo vecumposms

The aim of this study was to find out, whether there is a link between cognitive functions and physical activities in adult population. 84 people aged 19 to 47 participated in the research, from which 33 were women and 51 were men. Parts of the cognitive tests were not completely filled by all participants, therefore, the number of respondents in each part was different. Tests that were used to measure congitive functions and physical activity were Leisure Time Exercise Questionnaire, Global Physical Activity Questionnaire, Finger Tapping Test, Stroop Test, Word learning and recognition test. Results showed that cognitive functions were not related to the level of physcial activity. Overall the results obtained were not consistent with previous research, which means that all 3 hypotheses posed in the study were rejected. Key words: cognitive functions, memory, motor speed, attention, physcial activity, adult
Relationship between cognitive functions and physical activity among adults
Keywords: Psiholoģija; kognitīvās funkcijas; atmiņas; motorās spējas; uzmanība; fiziskā aktivitāte