Vecāku iesaiste bērnu sasniegumu veicināšanā profesionālās ievirzes sporta izglītības programmās - Ludiņa-Jākobsone, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Vecāku iesaiste profesionālās ievirzes sporta izglītībā ir svarīgs faktors, lai bērni un jaunieši izjustu nepieciešamo atbalstu un rūpes par viņu fizisko un mentālo veselību un attīstību. Maģistra darbs ir izstrādāts, lai noskaidrotu, kāda vecāku iesaiste pastāv, kāda tā būtu vēlama un kā vecāku iesaisti redz un izjūt bērni. Maģistra darba “Vecāku iesaiste bērnu sasniegumu veicināšanā profesionālās ievirzes sporta izglītības programmās” mērķis ir izpētīt vecāku iesaisti bērnu sasniegumu veicināšanā profesionālās ievirzes sporta izglītības programmās. Darba autore ir Kristīne Ludiņa – Jākobsone. Darba vadītāja ir asoc. profesore Dr. paed. Sanita Baranova. Pētījumā izmantota aprakstošā metode – literatūras un normatīvo aktu kontentanalīze, izmantojot jaunākās pieejamās zinātniskās publikācijas. Empīriskais pētījums raksturojams kā aprakstošs triangulācijas jauktais pētījums, kurā autore ar datu analīzi pamato savus atklājumus pētījumā. Kā datu ieguves metodes tika izmantotas skolēnu un vecāku anketēšana, un intervijas ar treneriem. Pētījuma rezultātā secināts, ka pastāv vairāki faktori, kuri ietekmē vecāku iesaisti. Savukārt turpmākajiem pētījumiem būtu nepieciešama sasniegumu izvērtēšana dinamikā ar konkrētu vecāku iesaistes veidu.

The involvement of parents in professional sports education is an important factor for children and young people to feel the necessary support and care for their physical and mental health and development. The master's thesis is designed to find out what kind of parental involvement exists, how it should be desired, and how parental involvement is seen and felt by children. The aim of the Master's thesis "Parental involvement in promoting children's achievements in professional sports education programs" is to explore parents' involvement in promoting children's achievements in professional sports education programs. The author of the work is Kristīne Ludiņa – Jākobsone. The supervisor is assoc. professor Dr. paed. Sanita Baranova. The descriptive method is used in the research - content analysis of literature and regulatory acts, using the latest available scientific publications. Empirical research can be characterized as a descriptive triangulation mixed research in which the author substantiates her research findings with data analysis. Questionnaires of students and parents and interviews with coaches were used as data collection methods. As a result of the study, it was concluded that there are several factors that influence parental involvement. On the other hand, future studies would need to evaluate achievements in dynamics with a specific type of parental involvement.
Involvement of parents in promoting children's achievements in professional sports education programs
Keywords: Izglītības zinātnes; bērnu un jauniešu sports; vecāku iesaiste; motivācija; sasniegumi; sadarbība