Zinaīdas Hipiusas proza avīzē ‘Segodņa’. - Kozinda, Karina (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbs ir veltīts autores Z.Hipiusas sadarbības vēsturei ar vienu no lielākajiem krievvalodīgiem laikrakstiem ārvalstīs ‘Segodņa’, kas darbojies Rīgā no 1920 līdz 1940.g. Periodiskie izdevumi dažādās valstīs sniedz daudz neizpētītа materiālа, kurа izvērtēšana veicina krievu emigrantu – rakstnieku literārās darbības vēstures papildināšanu, kā arī dod iespēju izvērtēt krievu un pasaules literatūru mijiedarbību un savstarpējo ietekmi. Laika posmā no 1921-1938 laikrakstā ‘Segodņa’ ir publicēti vairāk nekā 15 Z.Hipiusas stāsti, kas sniedz interesantu, iepriekš naizpētītu materiālu. Maģistra darbā mēģināts rekonstruēt kultūr-vēsturisko kontekstu, kurā tapuši un publicēti Z.Hipiusas trimdas periodā teksti, kā arī tiek sniegts literārais komentārs stāstiem, kas parādījās Rīgas avīzē “Segodņa”. Darbā izskatīti jautājumi par Z.Hippiusas stila evolūciju; kā arī galveno principu un motīvu raksturojums autorei izvēloties tekstus publicēšanai Rīgas laikrakstā.

Work is devoted to the history of Z.Hippius cooperation with one of the largest newspapers abroad „Segodnya” based ir Riga. Accessing the content of periodicals in different countries is promoting an extensive material that needs scientific research, as well as the study of the interaction and literal influence between Russian and world literature. In the period from 1921 to 1938 in the newspaper „Segodnya” were published short- stories by Z.Hippius that provides interesting, not previously studied material. The paper presents an attempt to recover the context in which texts were created and appeared in the newspaper „Segodnya” and their literary comment. Among the topics in the paper: evolution of authors individual style during emigration; detection of key principles and motives when choosing texts for publication in Riga and the overall literal priciples of emigre period literary work. -
The Prose by Zinaida Hippius in the Newspaper ‘Segodnya’.
Keywords: Filoloģija