Darba apstākļu uzlabošana strādniekiem ar galvas slodzi mazos uzņēmumos Keralā, Indijā, izmantojot ergonomiku - Jejo, Josanto (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā bakalaura darbā izklāstītais pētījums ir mēģinājums izmantot ergonomiku, lai uzlabotu dzīvi cilvēkiem, kuri strādā ar smagām slodzēm mazos uzņēmumos Keralā, Indijā. Slodzes strādnieki ir ļoti svarīgi piegādes ķēžu netraucētai darbībai, taču viņu darba rakstura dēļ viņiem ir arī risks saslimt ar muskuļu un skeleta sistēmas traucējumiem (MSD). Šo problēmu risināšanai bakalaura darba mērķis ir uzlabot darba efektivitāti un samazināt MSS risku, izvērtējot pašreizējo situāciju uzņēmumā strādājošo ar galvasslodzi, izmantojot tādus ergonomiskus novērtēšanas rīkus kā RULA, OWAS un JSI, pētot un izvērtējot dažādas ar ergonomiku saistītas prakses, ko izmanto dažādās jomās. nozares, veicot pētniecību, nosakot jomas, kurās jāuzlabo uzņēmumā, salīdzinot tā pašreizējo praksi ar citu nozaru praksi, izvēloties atbilstošu palīgierīci, kas ir rentabla un vismazāk laikietilpīga, izmantojot ergonomikas novērtēšanas rīku, piemēram, RULA, OWAS un JSI, novērtēšanu. Turklāt, salīdzinot ar alternatīvām, plecu leļļu kustības siksnas ir noteiktas kā vismazāk laikietilpīgas un rentablas. Šajā bakalaura darbā ergonomikas principi tiek piemēroti darba vietai ar mērķi padarīt to drošāku un produktīvāku strādniekiem ar slodzi, kas pozitīvi ietekmēs viņu veselību un dzīves kvalitāti.

The research presented in this thesis is an attempt to use ergonomics to better the lives of people who work with heavy loads in small-sized enterprises in Kerala, India. Headload workers are essential to the smooth functioning of supply chains, but they are also at risk of developing Musculoskeletal Disorders (MSDs) due to the nature of their work. For solving this issues, thesis aims to improve work efficiency and reduce the risk of MSDs by evaluating the current situation of headload workers in a company using ergonomic assessment tools like RULA,OWAS and JSI, studying and evaluating various practices related to ergonomics used in different industries through research, identifying areas requiring improvement within the company by comparing its current practices to those of other industries, choosing an proper helping equipment which is cost effective and least in time consuming using the evaluation of ergonomics assessment tools like RULA,OWAS and JSI. Additionally, when compared to the alternatives, shoulder dolly moving straps have been determined to be the least in time consuming- and cost-effective. This thesis applies ergonomics principles to the workplace with the goal of making it safer and more productive for headload workers, which will have a positive impact on their health and quality of life.
Improving Working Conditions for Headload Workers in Small sized Enterprise in Kerala, India through the Application of Ergonomics
Keywords: Inženierzinātne; Ergonomics; Workers; Company; MSD