Riska mēra novērtēšanas metodes vērtspapīru portfelim - Kuzmova, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Ar finanšu operāciju internacionalizācijas attīstību, valūtu tirgus ir stipri mainījies un kļuvis konkurējošāks un nestabilāks. Darbs izpēta riska prognozēšanas problēmu no Riska mēra (Value-at-Risk, VaR) skatupunkta un iepazīstina ar tā novērtēšanas metodēm. VaR metodoloģija tiek pielietota finanšu iestādēs ar mērķi noteikt nepieciešamo naudas summu riska rezervēm. Praktiskiem aprēķiniem tika pielietota vēsturisko simulāciju, delta-normāla, GARCH un EWMA metodes. Vēsturisko simulāciju metode tika uzlabota ar kodola novērtēšanu un veivletu analīzi. VaR aprēķiniem tika sastādīts 6 dažādu valūtu portfelis. Iegūtie rezultāti rāda, ka populārā delta-normāla metode sevi neattaisno, un ka ekonomiski izdevīgākus rezultātus var iegūt ar veivletu analīzes palīdzību.

With development of financial transactions internationalization, the foreign exchange market has been profoundly transformed and became more competitive and volatile. This thesis represents the measurment of risks from a Value-at-Risk (VaR) perspective and introduces its methods. VaR methodology is being used in financial institutions for evaluating fund amounts to be kept in reserve. Experimental results have been made with Historical simulation, Delta-normal, EWMA and GARCH methods. Then Historical simulation method was amended with Kernel estimation and Wavelet analysis. For VaR estimation have been created portfolio of 6 different currencies. Results shows that the prevalent Delta-normal approach does not justify itself in this situation and that wavelet-based method forecast gives the most economically beneficial VaR evaluation.
Estimation of Value-at-Risk in Securities Portfolio
Keywords: Matemātika