Andrieva Niedras sabiedriski-politisko uzskatu ģenēze no 19. gadsimta beigām līdz 1919. gadam. - Tomaševskis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2007)
Mērķis: izpētīt Andrieva Niedras sabiedriski – politiskos uzskatus un to attīstību laika posmā no 19. gadsimta beigām līdz 1919. gadam. Kopš 19. gadsimta beigām viņš darbojās kā ievērojams rakstnieks un publicists, pievēršoties vairākiem sabiedrībā aktuāliem jautājumiem – latviešu un baltvāciešu saimnieciskajai sacensībai, latviešu rakstnieku attīstības problēmai, kreiso politisko spēku ietekmei uz strādniekiem. A. Niedra nostājās pret 1905. – 1907. gada revolūciju, kas nesaskanēja ar tautas vairākuma viedokli. Pēc revolūcijas viņš kļuva par luterāņu mācītāju, cenšoties panākt kompromisu starp divām naidīgām šķirām – pilsonību un strādniecību. Šis aicinājums neguva atbalstu. 1917. gadā A. Niedra iesaistījās politikā kā pilsonības ideologs un kreiso politisko spēku pretinieks. 1919. gadā viņa idejas un politika cieta neveiksmi.

An aim: to learn social – political points of view of Andrievs Niedra from the end of 19th century till 1919. His social – political views developed and fixated in the end of 19th century when he performed as a remarkable writer and publicist to pay attention to a number of actual questions – economical struggle between Latvians and Baltic Germans, development of Latvian authors, influence of the lefties on workers. A. Niedra went against revolution of 1905 – 1907. His opinion did not agreed with majority of Latvians. After the revolution he became a Lutheran minister trying to find agreement between two adverse classes – owners and workers. But this idea was not supported by majority of society. In 1917, A. Niedra took part in politics as an ideologist of the owners and an opponent of the lefties. In 1919, his ideas and politics failed.
Genesis of social-political Views of Andriews Niedra from the End of the 19th Century till 1919.
Keywords: Vēsture