Iedzīvotāju novecošanās problēma Latvijā, tās ietekme uz tautsaimniecības attīstību - Virsnīte, Gunita (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba nosaukums: Iedzīvotāju novecošanās problēma Latvijā, tās ietekme uz tautsaimniecības attīstību. Latvija jau ilgstoši atrodas dziļas demogrāfiskās krīzes apstākļos, kuras galvenie cēloņi ir dzimstības samazināšanās, mirstības samazināšanās gados vecāku iedzīvotāju kopskaitā, darbaspējas vecuma iedzīvotāju noslodzes ar pensijas vecuma iedzīvotāju kopskaita palielināšanās un darbaspējas vecuma iedzīvotāju kontingenta novecošanās līmeņa paaugstināšanās. Šīs demogrāfiskās tendences ietekmē arī tautsaimniecības attīstību, jo cilvēku skaits, viņu kvalifikācija, veselība un dzīvotspēja ir faktori, kas nosaka sabiedrības bagātības apmērus un sabiedrības ekonomiskās attīstības iespējas. Pētījuma mērķis: izvērtēt iedzīvotāju novecošanos Latvijā un tās ietekmi uz tautsaimniecības attīstību Eiropas Savienības kontekstā. Veicamie uzdevumi mērķa sasniegšanai: noskaidrot novecošanās jēdziena būtību un galvenās novecošanās teorijas; noskaidrot tautsaimniecības attīstības un ilgtspējīgas attīstības būtību iedzīvotāju novecošanās kontekstā; izvērtēt novecošanās tendences pasaulē un Latvijā; izvērtēt iedzīvotāju novecošanās radītās sociālekonomiskās sekas; izstrādāt priekšlikumus iedzīvotāju novecošanās radīto seku mazināšanai. Metodes: teorētiskās literatūras analīze, statistisko datu analīze, Latvijas Republikas un starptautisko organizāciju saistīto normatīvo aktu analīze. Maģistra darbā veiktā teorētiski metodoloģiskā analīze un pētījums pamatojas uz LR likumdošanas aktu prasībām, statistikas datiem, Latvijas un ārvalstu zinātnieku darbiem, publikācijām zinātnisko rakstu krājumos un periodikā, internetā pieejamiem materiāliem. Rezultāti un secinājumi: Izvērtējot demogrāfiskās attīstības tendences, situāciju Latvijā raksturo zema dzimstība un vidējā mūža ilguma palielināšanās, kas veicina sabiedrības novecošanos. Lai iedzīvotāju novecošanās nepalēninātu ekonomisko attīstību, īpašu uzmanību vajadzētu pievērst šādām jomām: labvēlīgāku apstākļu radīšanai ģimenēm; nodarbinātības veicināšanai; līdzsvarotas imigrācijas veicināšanai, lai nodrošinātu darbaspēka pieejamību; jārod jauni līdzekļi, lai izmantotu izaugsmes potenciālu, ko nodrošina jaunās paaudzes un gados vecākie iedzīvotāji. Darbam ir 76 lpp, 4 tabulas, 32 attēli un 5 pielikumi. Atslēgas vārdi: iedzīvotāju novecošana, tautsaimniecības attīstība, ilgtspējīga attīstība, gados veci iedzīvotāji, demogrāfiskās prognozes

Title of the Master paper: The Problem of the Population Aging in Latvia, that Influence on the Economic Development. Latvia finds itself protractedly in a deep demographic crysis, main reasons of which are decline of birth, decline of death rate of old age population, ratio increase of old aged persons to working-age population and rise of labour force aging level. These demographic trends have influence on development of economic, as population number, people qualifications, health and vitality are factors which determine wealth and possibilities of economical growth of each society. Aim of the research: evaluation of population aging in Latvia and its influence on development of national economic in context of EU. Tasks of the research: to clarify conception of the population aging and the main theories; to clarify the interpretation of sustainable development of economic in context of population aging; to evaluate trends of population aging in the world and in Latvia; to evaluate social and economic effects of population aging; to formulate suggestions to minify population aging caused effects. Methods: analyses of theoretical literature; analyses of statistical data; analyses of laws and regulations of Latvian Republic and international organizations. The theoretic methodological analyses and research of this Master paper is based on laws and regulations of Latvian Republic, statistical data, works of Latvian and international scientists, issues of publications and periodicals, materials from internet. Results and conclusions: through evaluation of demographic trends, the situation in Latvia describes low birth rates and growth of expectancy of life, with population aging effect. To avoid slow down of economic due to population aging, special attention must be paid to the following spheres: creation of enabling environment for families; stimulation of employment; stimulation of balanced imigration, to secure labour force supply. Master paper has 76 pages, 4 tables, 32 figures and 5 attachments Keywords: population aging, development of national economic, sustainable development, old-aged persons, demographic projections
The Problem of the Population Ageing in Latvia, that Influence on the Economic Development
Keywords: Ekonomika