Iedzīvotāju mobilitāte un migrācija Cēsu pilsētā - Gaiķe, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Iedzīvotāju mobilitāte un migrācija Cēsu pilsētā” mērķis ir izvērtēt Cēsu pilsētā notiekošos iedzīvotāju iekšējās migrācijas un mobilitātes procesus. Darbs ir strukturēts divās daļās – Cēsu pilsētas iedzīvotāju skaita, migrācijas un mobilitātes paradumu pētniecība un teorētiskās studijas. Darba ietvaros ir raksturota migrācija un mobilitāte Latvijas mazajās un vidējās pilsētās, īpaši pievēršot uzmanību Cēsu novadā un pilsētā notiekošajiem migrācijas procesiem, kā arī veikta padziļināta Cēsu pilsētas saimnieciskās un sociālās struktūras, iedzīvotāju, to skaita izmaiņu un bezdarba izpēte. Pētījuma ietvaros iegūtie dati balstās uz Cēsu pilsētas iedzīvotāju anketēšanas un intervēšanas metodēm. Pētījuma rezultātā tika iegūta kopaina par Cēsu pilsētas iedzīvotāju migrācijas un mobilitātes paradumiem un motīviem.

The aim of the Bachelor’s thesis “Population mobility and migration in Cesis city” is to study the internal migration and mobility processes of the population taking place in Cesis city. The work is structured in two parts - theoretical studies and population, migration and mobility behavior research. Within the framework of the thesis, migration and mobility in small and medium-sized cities of Latvia are described, focusing on the migration processes as well as indepth situation analysis of Cesis economical and social structure, population changes and unemployment. The data obtained within the research are based on the methods of surveying the residents of Cesis city. As a result of the research, an overview of the migration and mobility behavior and motives of the residents of Cesis was obtained.
Population mobility and migration in Cesis city
Keywords: Ģeogrāfija; Cēsu pilsēta; iedzīvotāju migrācija; migrācijas motīvi; ikdienas un darba mobilitate