Galvas smadzeņu audzēju radioloģisko un morfoloģisko korelāciju novērtēšanas pētījums - Savčenko, Selga (Latvijas Universitāte, 2017)
Primāro galvas smadzeņu (GS) audzēju incidence pēdējās divās dekādēs ir pieaugusi par 25%. GS audzēju diagnostikā ir izmantojamas vairākas metodes, starp kurām svarīgākā ir magnētiskā rezonanse, datortomogrāfija, pozitrona emisijas tomogrāfija, tomēr zelta standarts ir histopatoloģiskā izmeklēšana, kas ir invazīvā metode. Tāpēc pētījumā tika meklētas morfoloģiskās un radioloģiskās korelācijas, kas varētu liecināt par dažādiem primārajiem GS audzēju veidiem, lai turpmāk, diagnosticējot GS audzēju, varētu klīniski radioloģisko ainu korelēt ar audzēja iespējamo morfoloģiju jau pirms histopatoloģiskās izmeklēšanas. Pētījuma mērķis ir novērtēt galvas smadzeņu audzēju radioloģiskās un morfoloģiskās korelācijas, un to saistību ar pacienta prognozi (dzīvildzi). Pētījums ir retrospektīvs, tika veikta pacientu atlase, kuriem diagnosticēts primārs GS audzējs, pieejami GS morfoloģisko un radioloģisko izmeklējumu dati. Dati tika statistiski apstrādāti. Korelācijas tika vērtētas ar Spīrmana testu. Dzīvildzes un audzēja bezrecidīva perioda izvērtēšanai tika izmantota Kaplāna Meiera analīze. Darbā atrasta statistiski ticama korelācija starp audzēja malu pastiprinājumu un kontrastvielas krāšanos (Rho= -0.569; p=0.0001), kā arī starp audzēja masas efektu un lielākā mezgla izmēru (Rho= 0.559; p=0.04), ka arī audzēja masas efekts ar audzēja veidu (Rho= - 0.519; p=0.002). Turklāt, nozīmīga korelācija tika atrasta starp audzēja malu pastiprinājumu un audzēja veidu (Rho= -0.607; p=0.0001). Darba rezultāti parādīja, ka augstas malignitātes GS audzējiem raksturīgs multinodulārs augšanas veids, perifokāla tūska, cistisks komponents, kontrastvielas krāšanās, audzēja malu pastiprinājums, neregulāras mezgla robežas, nehomogēna struktūra, izteikts masas efekts, bieži recidīvi, un augstāka letalitāte. Glioblastomai (Grade IV), anaplastiskai oligodendrogliomai (Grade III) un anaplastiskai astrocitomai (Grade III) raksturīgs multinodulārs augšanas veids. Oligodendrogliomai (Grade II), oligoastrocitomai (Grade II) raksturīgs solitārs augšanas veids. Pacientiem ar kontrastvielu krājošiem GS audzējiem mediānā dzīvildze ir 33,5 mēneši, bet ar kontrastvielas nekrājošiem audzējiem 48 mēneši. Turklāt, darbā tika parādītas statistiski ticamas korelācijas starp klīniski radioloģiskajiem un histopatoloģiskajiem rādītājiem, ko var izmantot slimības diagnostikā un prognozē.

The incidence of primary intracranial neoplasms has been raised up to 25 % in last two decads. CT scans and/or an MRI, PET are widely used in tumour diagnostics, however the gold standart is still histopathological investigation, which is invasive method. Therefore, the comparative study of morphological and radiological characteristics of primary intracranial neoplasms is of particular importance for the tumour behavior evaluation both before and after surgey. Aim of the study is to compare radiological and morphological characteristics of primary intracranial neoplasms for tumour behaviour and prognosis. The Study is retrospective. The patients with diagnosed by morphological and radiological testing primary intracranial tumours were included. The results were statistically assessed. The correlations were evaluated with Spearman’s test. The overall and disease free survival were evaluated with Kaplan-Meier analysis. The statistically significant correlation between tumor margin enhancement and accumulation of contrast agent in the tumour (Rho= -0.569; p=0.0001), as well as between tumor mass effect and size of tumor largest node (Rho= 0.559; p=0.04) and tumor mass effect with tumour type (Rho= -0.519; p=0.002) was demonstrated. In addition, the significant correlation between tumour margin enhancement and tumour type was observed. (Rho= - 0.607; p=0.0001). Obtained results showed, that high malignancy intracranial neoplasms characterizy multinodular growth pattern, perifocal edema, cystic component, accumulation of contrast agent, tumour margin enhancement, irregular tumor node margins, nonhomogenic structure, mass effect, freqent relapses and hight mortality. Glioblastoma, anaplastic oligodendroglioma and anaplastic astrocitoma tend to growth multinodular. Oligodendroglioma, oligoastrocitoma tend to grow solitary. The mediand survival in tumours with contrast agent accumulation is 33,5 month, whereas in nonaccumulated tumours-48 month. To conclude, the statistically significant correlations between clinical, radiological and histopathological characteristics were demonstrated in the study, which is important in risks stratification, prognosis and tumour behaviour assessement.
The study of brain tumour clinical and morphological behavior
Keywords: Medicīna; Galvas smadzeņu audzēji; Morfoloģija; korelācijas; Radioloģija; Kaplan-Meier