Gvantanamo līcī ieslodzīto personu tiesības un to pārkāpumi - Gribusts, Jāzeps (Latvijas Universitāte, 2020)
Gvantanamo līcī ieslodzīto personu statuss un tiesības ir salīdzinoši jaunas diskusijas temats, kurā saskatāmas humanitāro tiesību piemērošanas problēmas un būtiskas kļūdas. Pētījuma mērķis bija: aplūkot tiesības un pienākumus, kas izriet no humanitārajās tiesībās iespējamajiem statusiem, izpētīt ASV administrāciju un ASV Augstākās tiesas praksi saistībā ar Gvantanamo līcī ieslodzītajām personām un izpētīt, vai pret Gvantanamo līcī ieslodzītajām personām ir notikuši tiesību pārkāpumi, kuru esamības gadījumā tiktu analizēti pārkāpumi un tiesību normas, kas tika pārkāptas. Pētījuma laikā tika konstatēti sistemātiski ASV veikti humanitāro tiesību pārkāpumi pret Gvantanamo līcī ieslodzītajām personām, sistemātiski ASV centieni mazināt tiesību normu garantēto aizsardzību vai vispār izņemt personas no jebkādas tiesību aizsardzības.

The status and rights of Guantánamo Bay detainees are a relatively new topic of discussion with regards to the conflict where the detainees were captured, with problems and fundamental errors in the application of humanitarian law in this regard. The aim of the study was: to examine the rights and obligations arising from statuses in humanitarian law, to analyse the practise of US administrations and US Supreme Court case law on Guantánamo Bay detainees, and to investigate whether Guantanamo Bay detainee rights have been violated. The study identified systematic violations of humanitarian law by the United States against Guantánamo Bay detainees, systematic U.S. efforts to undermine the protection afforded by law, or to remove individuals from legal protection altogether.
Rights and violations of rights of detainees in Guantanamo bay
Keywords: Juridiskā zinātne; Aumanitārās tiesības; personu statusi; ASV; Gvantanamo līcis; Analīze