Ortodontijas pakalpojumu visaptveroša izvērtēšana Somijā un Latvijā: pieejamība, kvalitāte un sociokulturālie faktori - Al-Jubouri, Mustafa Safaa Sami (Latvijas Universitāte, 2024)
Nepareizu sakodienu izraisa vairāki faktori, tostarp ģenētika, vides faktori, sociālie ieradumi un uzturs. Interceptīvā ortodontija ir paredzēta, lai novērstu vai samazinātu nepieciešamību pēc turpmākas sarežģītas ortodontiskas ārstēšanas. Kaitīgo ieradumu agrīna atklāšana ir svarīga, lai novērstu sakodiena traucējumus un sejas-žokļu deformācijas. Darba mērķis ir noskaidrot ortodontisko pakalpojumu pieejamību Somijā un Latvijā un Fto, vai zobārsti ir gatavi un vēlas uzņemties veikt agrīno ortodonisko ārstēšanu.

Malocclusion in pediatric is in general multiple factors, it involves genetics, environmental factors, social characteristics, and also the diet. The goal of interceptive orthodontics is to minimize or completely remove the need for additional complicated orthodontic care. The early interception of deleterious oral habits is crucial in order to prevent occlusal disturbances and dentofacial malformations. The aim of this thesis is to find the availability of orthodontic services in Finland and in Latvia, whether general dental practitioners are prepared and desire to undertake early orthodontic treatments.
Comprehensive assessment of orthodontic services in Finland and in Latvia: accessibility, quality, policy, and sociocultural factors
Keywords: Medicīna; malocclusion; early orthodontics; oral habits; availability; orthodontic services