Vizmas Belševicas triloģija “Bille”: vēstītājs, vēstījums tematiskā struktūra - Gātere, Elīza (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbā tiek pētīta latviešu rakstnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā triloģija “Bille”, kurā ietilpst darbi “Bille”, “Bille un karš” un “Billes skaistā jaunība”. Darba mērķis ir atklāt vēstījuma tematisko struktūru triloģijā “Bille”. Maģistra darbā ir izveidots teorētiski metodoloģiskais un praktiskais ietvars vēstījuma pētīšanai romānos, izmantojot naratīva, literatūrvēsturisko, autobiogrāfisko un jaunās kritikas metodes. Darba praktiskajā daļā liels uzsvars tiek likts uz dažādiem vēstījuma elementiem un autobiogrāfiskajiem motīviem, kas atklājās vēstījuma struktūrā. Pētījuma rezultāti atklāj pazīmes, kas raksturo autobiogrāfiskos motīvus vēstījumā: trešās personas vēstījums, dažādi notikumu no rakstnieces dzīves, darbu vizuālais noformējums, vēsturiskais laikmets, kurā dzīvoja rakstniece. Triloģijas vēstījumā ir novērojami detalizēti apraksti, anahronija, pilsētas un lauku pretstats un to raksturojošās pazīmes.

The Master's thesis looks at the Latvian author Vizma Belševicas's semi-autobiographical trilogy “Bille”, which includes the works “Bille”, “Bille and karš” and “Billes skaistā jaunība” The aim of the work is to reveal the thematic structure of the narrative in the trilogy “Bille.” The Master's work sets up a theoretical methodological and practical framework for narrative study in novels, using narrative, literary - historical, autobiographical and new criticism method. The practical part of this thesis places great emphasis on the different elements of the narrative and on the autobiographical motives, that are revealed in the narrative structure. The results of the study reveal signs that describe autobiographical motives in the message: a third person narrative, a variety of events from the author's life, visual design of works, the historical era in which the writer lived. The Trilogy narrative shows detailed descriptions, anachronia, urban and rural background and characteristics.
Vizma Belsevica`s Trilogy “Bille” : Narrator, Narrativs and its Thematic Structure
Keywords: Filoloģija; naratīvs; daļējs autobiogrāfiskums; bērnības atmiņu grāmata; laikmeta konteksts