D-pantenola saturošu preparātu un SIA "LMP" ražotā Bepaderm G gela stabilitātes pētījumi un sastāva optimizēšana - Goluba, Karīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Gels sastāv no vairāku vielu komponentiem- aktīvās vielas, šķīdinātāja, biezinātājvielas, emulgatora, konservanta u.c. vielām. Šo vielu savstarpējā mijiedarbība nodrošina preparāta stabilitāti, farmakoloģisko darbību un nosaka tā uzglabāšanas laiku. Mērķis ir izvērtēt esošo dekspantenolu saturošo preparātu sastāvus un optimizēt SIA “LMP” ražotā Bepaderm G gela sastāvu. Darba gaitā tika izvērtēti dažādu ražotāju dekspantenolu saturošu gelu un krēmu sastāvi, veikti SIA “LMP” ražotā Bepaderm G gela stabilitātes pētījumi un izveidoti jauni dekspantenolu saturošu gelu paraugi. Rezultātā tika konstatēts, ka gan karbomērs, gan hipromeloze ir pietiekami labas gela biezinātājvielas, dekspantenola koncentrācija paraugos bija pietiekami augsta. Bepaderm G gels nav pietiekami stabils 40oC un 75oC temperatūrās.

The gel consists of multi-constituent components, such as the active substance, solvent, gelling agent, emulsifier, preservative, etc. The interaction between these substances ensures the stability of the preparation, the pharmacological action and the storage life. The aim is to evaluate the composition of dexpanthenol containing preparations and to optimize the composition of Bepaderm G gel produced by “LMP”. In the course of the work, compositions of various manufacturers of dexpanthenol containing gels and creams were evaluated, stability studies of Bepaderm G gel manufactured by “LMP” were performed and new samples of gel containing dexpanthenol were created. As a result, both carbomer and hypromellose were found to be sufficiently good gel thickeners, the concentration of dexpanthenol in the samples was high enough. Bepaderm G gel is not stable enough at temperatures of 40oC and 75oC.
Stability studies and optimization of D - panthenal containing preparations and Bepaderm G gel produced by LMP
Keywords: Farmācija; dekspantenols; urea; karbomērs; hipromeloze; spektrofotometrija