Sapņi un asprātības kultūrā (Vīne un Freids) - Matvejeva, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Kristīnes Matvejevas bakalaura darbu “Sapņi un asprātības kultūrā (Vīne un Freids)” veido trīs vadmotīvi, kuri jau iekļauti darba nosaukumā. Sapņi. Asprātības. Vīnes kultūra. Darbā tiek analizēta savstarpējā saistība starp vadmotīvu trejādi un psihoanalītiķi Zigmundu Freidu ( Sigmund Freud, 1856-1939). Darbā tiek demonstrētas Freida koncepcijas par sapni un asprātību, kas tiek izklāstītas, piesaistot divus psihoanalītiķa veikumus, proti, 1899. gadā publicēto darbu “Sapņa interpretācija” (“Die Traumdeutung”) un 1905. gadā publicēto darbu “Asprātība un tās attiecības ar bezapziņu” (“Der Witz und seine Beziehung zum Unbewußten”). Savukārt skaidrojums, kā iekļautās Vīnes kultūras nozīme atspoguļojas sapņa un asprātības darbos tiek balstīts uz Karla Emīla Šorskes un Viljama Maikla Džonstona piedāvātajiem uzskatiem. Bakalaura darbā tiek pievērsta uzmanība Vīnes kultūrai tik daudz, cik tā saistīta ar Freidu.

The bachelor thesis “Dreams and wits in culture (Vienna and Freud)” by Kristīne Matvejeva consists of three leitmotivs that are already included in the thesis title. Dreams. Wits. Viennese culture. The thesis examines the mutual relationship between the triplex leitmotiv and the psychoanalyst Sigmund Freud. The thesis demonstrates Freud’s concepts of dream and wit, which are unfolded by attracting two works by the psychoanalyst, namely, “The Interpretation of Dreams” (“Die Traumdeutung”), published in 1899, and “Jokes and their Relation to the Unconscious” (“Der Witz und seine Beziehung zum Unbewußten”), published in 1905. In turn, the explanation of how the included meaning of Viennese culture reflects in the works of dreams and wits is based on the offered views by Carl Emil Schorske and William Michael Johnston. The bachelor thesis focuses on Viennese culture as much as it relates to Freud.
Dreams and wits in culture (Vienna and Freud)
Keywords: Filozofija; sapņi; asprātības; kultūra; Freids; Vīne