Sieviešu, kurām piemērota brīvības atņemšana, resocializācija - Brauča, Līna (Latvijas Universitāte, 2023)
Notiesāto sieviešu skaits gan Latvijā, gan pasaulē ar katru gadu aug, tādēļ ir nepieciešams izpētīt resocializācijas procesu un kriminālsodu izpildi, lai spētu izvirzīt ieteikumus situācijas uzlabošanai ieslodzījuma vietās. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt sievietēm pieejamos resocializācijas līdzekļus un to piemērošanu Latvijā, kā arī salīdzināt resocializāciju un sodu izpildi kopumā Latvijā un ārvalstīs, kā arī noskaidrot, vai pastāv kāda atbalsta sistēma sievietēm pēc soda izciešanas. Izvirzītā mērķa sasniegšanai autore apmeklēja Iļģuciema cietumu, veica tajā pielietoto resocializācijas līdzekļu izpēti un analīzi, kā arī salīdzināja Latvijas un ārvalstu tiesisko regulējumu. Bakalaura darbā tika pētīta notiesāto sieviešu resocializācija Iļģuciema cietumā, autore aplūkoja resocializācijas un soda izpildes vēsturi, skaidroja resocializācijas jēdzienu un mērķi, kā arī analizēja sievietēm pieejamos sociālās uzvedības korekcijas un sociālās rehabilitācijas līdzekļus. Pētījuma rezultātā autore nonāca pie secinājuma, ka Iļģuciema cietumā efektīvi tiek piemēroti daudzveidīgi resocializācijas līdzekļi, taču nav pietiekami ar resocializācijas procesa nodrošināšanu ieslodzījuma vietā, notiesātajām sievietēm ir nepieciešams arī atbalsta mehānisms pēc atbrīvošanas no brīvības atņemšanas iestādes – postpenitenciārā palīdzība.

The number of convicted women both in Latvia and in the world is growing every year, therefore it is necessary to study the process of resocialization and the execution of criminal sentences in order to be able to put forward recommendations for improving the situation in prisons. The aim of the bachelor's thesis was to study the means of resocialization available to women and their application in Latvia, as well as to compare resocialization and the execution of sentences in general in Latvia and abroad, as well as to find out whether there is any support system for women after serving a sentence. In order to achieve the set aim, the author visited Ilģuciems prison, researched and analysed the means of resocialization used in it, and compared Latvian and foreign legal regulations. The bachelor's thesis studied the resocialization of convicted women in Ilģuciems prison, the author looked at the history of resocialization and punishment, explained the concept and purpose of resocialization, and analysed the means of social behaviour correction and social rehabilitation available to women. As a result of the research, the author came to the conclusion, that various means of resocialization are effectively applied in Iļģuciems prison, but it is not enough to ensure the resocialization process in the place of imprisonment, the convicted woman also need a support mechanism after release from the institution of deprivation of liberty – post penitentiary assistance.
Resocialization of fermales who have been sentenced to deprivation of liberty
Keywords: Juridiskā zinātne; Resocializācija; Ieslodzījums; Notiesātās sievietes; Resocializācijas programmas; Notiesāto nodarbinātība