Prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā - Slišāne, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Autore bakalaura darbā “Prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā” pēta vēlēšanu rīkošanu tādā autoritārā politiskā režīmā kā Baltkrievija. Darba mērķis ir izpētīt, kāpēc autoritāros režīmos tiek rīkotas vēlēšanas, ko vēlēšanas dod autokrātiem un izpētīt Baltkrievijas vēlēšanu brīvību un godīgumu. Lai to noskaidrotu tiks izmantoti starptautiski pētījumi un teorijas par vēlēšanām autoritāros režīmos, tiks aplūkoti rādītāji brīvām un godīgām vēlēšanām, tiks veikta aptauja, lai noskaidrotu Latvijas sabiedrības aktuālo viedokli par vēlēšanām Baltkrievijā. Rezultātā tiks izdarīti secinājumi par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, to brīvību un godīgumu, par to, ka tās tiek rīkotas esošas varas leģitimēšanai un demokrātijas “fasādes” nodrošināšanai.

The author of the bachelor's work "Presidential Elections in Belarus" studies the holding of elections in an authoritarian political regime such as Belarus. The aim of the work is to investigate why authoritarian regimes hold elections in general, what elections give autocrats, and to explore the freedom and fairness of Belarusian elections. In order to find out this, will be used international research and theories about elections in authoritarian regimes, will be examined indicators for free and fair elections, and will be conducted a survey to find out the current opinion of the Latvian society about the elections in Belarus. As a result, conclusions will be drawn about the presidential elections in Belarus, their freedom and fairness, the fact that they are being held to legitimize the existing power and to ensure the "façade" of democracy.
Presidential Elections in Belarus
Keywords: Politikas zinātne; vēlēšanu institūcija; autoritārais režīms; Baltkrievija; brīvība; godīgums