Astigmatisma ietekme uz monokulāro diplopiju - Laure, Ieva (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lapām, satur 20 attēlus, 1 tabulu un 17 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis. Izpētīt astigmatisma lieluma, ass virziena un fona maiņas ietekmi uz monokulāro diplopiju. Subjekti. Eksperimentā piedalījās 7 cilvēki. 4 no viņiem bija emetropi, viens miops, un diviem subjektiem bija astigmatisms. Metode. Mērījumu veikšanai tika izmantota datora programma, ar kuru, pārvietojot ekrānā redzamās līnijas, tika noteiks cilindrisku lēcu izraisītas monokulārās diplopijas lielums. Rezultāti. Statistiskā analīze apstiprina, ka monokulārās diplopijas mērījumi uz melna un balta fona ir atšķirīgi. Horizontālas un vertikālas diplopijas mērījumu vērtības, izmantojot pozitīvus cilindrus, ir atšķirīgas. Analīzē netiek uzrādīts, ka īstā un inducētā astigmatisma rezultāti būtiski atšķirtos. Secinājumi. Tika iegūta cieša korelācija starp monokulārās diplopijas un astigmatisma lielumiem. Pozitīvu cilindru izraisītu monokulāru diplopiju visi subjekti pamanīja, sākot no 0,5D uz melna fona un sākot no 1,0D uz balta fona. Monokulārā diplopija uz melna fona ir lielāka nekā uz balta. Horizontāla monokulāra diplopija ir lielāka par vertikālu. Cilindrisku lēcu un īsta astigmatisma izraisītās monokulārās diplopijas efekti neatšķiras. Atslēgas vārdi. Monokulārā diplopija, astigmatisms, tīklenes attēls.

The Bachelor Thesis is written in Latvian on 41 page. It contains 20 figures and 1 table. There are 17 literature references. Purpose. To investigate the influence of changes of background, astigmatic power and meridian on monocular diplopia. Subjects. 7 subjects participated in the experiment.. One subject was myopic, 4 subjects were emetropic and 2 subjects had astigmatism. Method. The software program was used to determine measurements of monocular diplopia. Diplopia was induced using cylindrical lenses. Subjects had to move lines on monitor. Results. Statistical analysis confirms that measurements on the black and white background are essentially diferent. Horizontal and vertical monocular diplopia are different using positive cylindrical lenses Analysis doesn’t confirm that there is diference between effects of real and induced astigmatism. Conclusions. Between astigmatism and measurements of monocular diplopia was obtained strong correlation. Monocular diplopia that was induced by positive cylindrical lenses all subjects noticed starting from 0,5D on the black background and 1,0D on the white backgound. Monocular diplopia is greater on the white background than on the black background. Horizontal monocular diplopia is greater than vertical. Monocular diplopia that is induced by cylindrical lenses is the same like for real astigmatism. Keywords. Monocular diplopia, astigmatism, retinal image.
Influence of astigmatism on monocular diplopia
Keywords: Fizika