Latvijas armijas artilērija 1919.-1940.g.: Vieta bruņotajos spēkos, struktūra un uzdevumi - Dambītis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2016)
Promocijas darbs "Latvijas armijas artilērija 1919. - 1940. g.: vieta bruņotajos spēkos, struktūra un uzdevumi" aplūko vienas ieroču šķiras attīstību Latvijā laikā no 1919.-1940. g. Darbā, izmantojot gan līdz šim nepublicētus, gan publicētus avotus, tiek pētīta, raksturota un analizēta Latvijas armijas artilērijas formēšana, attīstība un vieta Latvijas aizsardzības sistēmā. Darba hronoloģiskie ietvari skar divus atšķirīgus Latvijas vēstures posmus - Brīvības cīņas, kas ilga no 1918. g. novembra līdz 1920. g. 11. augustam un periodu līdz 1940. g. jūnijam, kurā Latvijas armija, uzturot un attīstot savas kaujas spējas, atradās miera laika stāvoklī. Pēc Pirmā pasaules kara (1914-1918), kurā artilērijas ieroču uguns spēks bija noteicošais faktors sekmīgā uzdevumu izpildē, artilēriju uzskatīja par vienu no galvenajiem armijas kaujasspējas raksturojošajiem elementiem. Latvijas armijas sastāvā bija 4 speciālās artilērijas un 4 lauka artilērijas pulki, kā arī viens apmācības divizions. Šīs vienības pārzināja un to apgādi veica Artilērijas pārvalde – vēlāk artilērijas inspektors. Neskatoties uz artilērijas nozīmi, tās attīstībai ilgi netika piešķirti nepieciešamie līdzekļi. Otrā pasaules kara priekšvakarā daudzas artilērijas vienības mēģināja reorganizēt atbilstoši modernā kara prasībām. Atslēgas vārdi: Latvijas armija, artilērija, militārā vēsture, starpkaru periods.

Doctoral thesis "Artillery of the Latvian Army (1918 – 1940): structure, tasks and place in the Armed forces" deals with development of one branch of a military forces in Latvian Army. Using both - unpublished and published sources author research, describes and analyze artillery formations in Latvian army, its development and place of the defense system of Latvia. Chronological frames affects two different Latvian history phases - Latvian liberation war, which lasted from November 1918 until 11 August, 1920 and the period of peace up to June 1940, when the armed forces still maintained and developed their fighting abilities. Power of artillery fire was the main factor to comply military tasks in the First World War (1914-1918). It was considered as the primary element to describe combat capabilities of every army. In Interwar period, the Latvian army was formed with four special artillery regiments, four field artillery regiments and one artillery training battalion. These units are managed and supplied by Artillery Board (Artillery Supervisor). Despite of artillery importance, for a long time there were not provided the necessary funds for its development. Shortly before World War II, many artillery units were reorganized in accordance with the requirements of modern war. Key words: Latvian army, artillery, Military history, Interwar period.
Artillery of the Latvian Army (1918 – 1940): Structure, tasks and place in the Armed forces
Keywords: Vēsture; Latvijas armija - vēsture; militārā vēsture; Latvian army; Military history