Kārļa un Rūdolfa Egles arhīvu literārie materiāli: uz Mihaila Ļermontova recepciju latviešu kultūrā. - Eltermane, Linda (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs ir veltīts Kārļa un Rūdolfa Egles arhīvārā mantojuma, kurā ir saglabājušies ar M. Ļermontova personību un daiļradi saistīti materiāli, aprakstam un analīzei. Šie materiāli veido interesantu, iepriekš zinātniskajās publikācijās neanalizētu, datu kopumu. Šī darba mērķis – sistematizēt iegūto informāciju un aprakstīt to ar salīdzinošās literatūrzinātnes principu palīdzību. Aprakstošās, distributīvās, salīdzinošās, kontekstuālās un komponentanalīzes rezultātā tika noteiktas šo arhīvāro materiālu kopīgas iezīmes un,K. Un R. Eglem raksturīgās,Ļermontova dzīves un daiļrades izpētes pamattendences. Tika noformulēts viņu darbības nozīmīgums Ļermontova recepcijai latviešu kultūras vidē un visai latviešu literatūrzinātnei kopumā. Maģistra darbs sastāv no divām nodaļām. Pirmajā nodaļā autors izskata literārās recepcijas teorētiskos pamatus un to vietu Ļermontova literārā mantojuma izpētē, kā arī tiek dots vēsturisks pārskats par Ļermontova uztveres veidošanos Latvijā. Otrajā darba nodaļā sistemātiski tiek aprakstīta K. un R. Egles daudzpusīgas, ar Ļermontova mantojumu saistītas, darbība. Šī pētījuma mērķauditorija ir filologi, kuri nodarbojas ar līdzīgu problemātiku, kā arī visi, kas ir ieinteresēti Ļermontova recepcijas jautājumos.

The master thesis is devoted to a description and analysis of the archival heritage of Rūdolfs and Kārlis Egle, whose documents preserved materials related to the person and work of Mikhail Lermontov. These documents are forming interesting, not previously analyzed in scientific publications, information.The aim of this work is to systematize the detected information and describe it by means of the principles of comparative literature.As a result of descriptive, distribution, comparative, component and contextual analysis the common characteristics of archival materials and the main tendencies of K. and R. Egle’s activity related to Lermontov were identified. Also the author formulates the importance of their work for the reception of Lermontov in the Latvian cultural environment and for the Latvian literary criticism in general. The master's thesis consists of two chapters. In the first chapter, the author discusses the theoretical foundations of reception in literature and its place in the study of Lermontov's heritage and provides an historical overview of the formation of the Lermontov’s reception in Latvia. The second part of the thesis presents the description of multilateral action of K. and R. Egle related to Lermontov's legacy. The target audience of this study are the linguists involved in similar issues, as well as all people interested in questions about Lermontov's reception.
Literary Materials of Kārlis and Rūdolfs Egle's Archives: The Reception of Mikhail Lermontov in the Latvian Culture
Keywords: Filoloģija; Kārlis Egle; Rūdolfs Egle; M. Ļermonotvs; salīdzinošā literatūrizinātne; arhīvārie un dokumentālie materiāli