Grieķu algotņi 5.-2.gs.pr.Kr. - Kivkucāns, Reinis (Latvijas Universitāte, 2016)
Grieķu algotņu tēma iepriekš vairāk pētīta tiešā saistībā ar to ietekmi uz politiskajiem notikumiem, to praktiskajām attiecībām ar darba devējiem, kā arī pētnieki ir pētījuši to sociālos un ekonomiskos aspektus saistībā ar polisas krīzi. Bakalaura darbs ’’Grieķu algotņi 5-2.gs.pr.Kr.’’ vairāk pievēršas algotņu un citu sociālo slāņu savstarpējo attiecību noskaidrošanai, to spējai īstenot savus mērķus iepretim tādiem politiskajiem spēlētājiem, kā aristokrāti, tirāni, valdnieki un arī stratēgi. Kā arī tiek, noskaidroti tie faktori, kas noveda pie grieķu algotņu izzušanas. Pētījuma rezultātā secināts, ka grieķu algotņi, atradušies saspīlētās attiecībās, gan ar savu dzimteni, gan ar vietējām sabiedrībām. Vispozitīvāk algotņus vērtēja tieši tirāni, jo ar to palīdzību, tie īstenoja savu politiku, bet visnegatīvākā attieksme bija aristokrātiem, kas bieži vien bija tirānijas ienaidnieki. Grieķu algotņu izzušana ir saistāma ar vairākiem faktoriem: Aleksandra iekarojumiem, militāri-tehnoloģiskajām inovācijām maķedoniešu un romiešu armijās, kā arī demogrāfisko lejupslīdi pašā Hellādā.

Greek mercenaries previously had been researched in direct relation to their impact on the political events and their practical relations with employers, as well researchers have studied their social and economic aspects. The bachelor thesis '' Greek mercenaries 5-2 B.C. '' focus more on relationships between mercenaries and other social layers and their ability to pursue its objectives in front of such political figures as aristocrats, tyrants, monarchs and the strategs. As well as, examines the factors that led to the disappearance of Greek mercenaries. Result of the study concluded that the Greek mercenaries remained in strained relations with both, his own country and local societies. Tyrants evaluated mercenaries most positively, because with their help, they implemented their policies, but most negative minded was aristocracy, who were often enemies of tyranny. Greek mercenary disappearance is attributed to several factors: Alexander's conquests, military-technological innovations in Macedonian and Roman armies, as well as the demographic decline in Greece itself.
Greek mercenaries 5-2 c.B.C.
Keywords: Vēsture; grieķi; algotņi; algotniecība; senie grieķi