"Konteksta atkarīgi datu servisi paplašinātai realitātei" - Grabovskis, Jurijs (Latvijas Universitāte, 2011)
Nesen nodefinētajam Web 2.0. standartam tiek gatavots nākamās paaudzes standarts – Web 3.0. jeb Semantiskais Tīmeklis. Pēc W3 konsorcija viedokļa, tieši informācija spēlēs galveno lomu Interneta nākotnē. Tādai informācijai jābūt kvalitatīvai un atlasītai, cik iespējami reducējot meklēšanas un informācijas kvalitātes novērtēšanas fāzes. Šis bakalaura darbs ir veltīts Paplašinātās Realitātes un Semantiskā Tīmekļa „sadraudzēšanai”, kā risinājums zināšanas bāžu ierobežojumu problēmai. Šīs zināšanas bāzes ir atkarīgas no speciālām pārlūkprogrammām – t.s. „pasaules pārlūkprogrammām” (Angl. World Browser), kas ir instalētas lietotāju viedtālruņos un to galvenā funkcija ir apkārtējas pasaules skenēšana un attiecīgās lietderīgas informācijas sniegšana. Šī bakalaura darba ietvaros izstrādātā programmatūra – paplašināms semantisko datu servisu ietvars ar savu datu pārraides protokolu un testēšanas vidi. Viņš izpilda vārtejas funkciju starp pasaules pārlūkprogrammām un vairākiem datu avotiem no Linked Open Data mākoņa, ka arī ņem vērā pašu lietotāju interešu loku un atbalsta integrāciju ar sociāliem tīkliem.

For recently defined Web 2.0 standard the next generation standard – Web 3.0 or Semantic Web is already being prepared at the moment. As W3 consortium defined, exactly information will play the main role in the Internet future. Such information should be qualitative and filtered to reduce searching and information quality rating phases as much as possible. This bachelor work is devoted to “make friends” Augmented Reality (AR) with Semantic Web for solving problem of AR knowledge database limitation. Such databases are dependent from so called World Browser software that is installed in user’s smart phones and provides useful information about world around. Developed during bachelor work software is extendable semantic data service framework with its own data transfer protocol and testing environment. This framework performs the gateway function between World Browsers and multiple data sources from the Linked Open Data cloud, adjusts search content according to user preferences and supports integration with social networks as well.
"Context-dependent data services for augmented reality"
Keywords: Datorzinātne