Kognitīvas slodzes ietekme uz gaismas stimula izraisītu zīlīšu refleksu - Zutere, Brigita (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 45 lappusēm. Darbs satur 26 attēlus, 7 tabulām un 45 atsaucēm uz izmantoto literatūru. Šajā darbā “Kognitīvas slodzes ietekme uz gaismas stimula izraisītu zīlīšu refleksu” autore apskata dažādu intensitāšu kognitīvo slodžu ietekmi uz zila un balta, konstanta vai sinusoidāla stimula izraisītu zīlīšu refleksu. Tika secināts, ka, palielinoties kognitīvas slodzes intensitātei, zīlītes diametrs sašaurinās. Kognitīvā slodze rada ietekmi uz zīlīšu refleksa parametriem – izmeklēto personu grupas vidējie rādītāji neuzrāda viennozīmīgu ietekmi. Daļai indivīdu bija novērotas izmaiņas latentā perioda, amplitūdas un laika konstantes t50% vērtībā. Atklājās, ka amplitūda un aizkaves laiks ir atkarīgi no stimula frekvences.

Master thesis is written in Latvian on 45 pages. It contains 26figures, 7 tables and 45 resources. The author in the paper “Impact of the Cognitive Workload on Light Stimulus Induced Pupillary Light Reflex” shows the influence of different intensity cognitive load to white and blue constant or sinusoidal stimulus on eye pupillary diameter. The aim of this research was to evaluate and quantify if the pupillary response, regarding its sensitivity to physiological change, conserves its quality as a measure of the test cognitive load. Results show that with increasing cognitive load intensity, pupillary diameter constricts. Impact of cognitive load is not tendentious. Stimulus frequency affects time delay and amplitude.
Cognitive tasks effects on light stimuli evoked pupillary light reflex
Keywords: Bioloģija; zīlīšu reflekss; gaismas stimuls; kognitīva slodze; pupillometrija