Plašsaziņas līdzekļu manipulatīvo tehnoloģiju ietekme uz sabiedriskās domas veidošanos - Stepiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba galvenais mērķis ir noteikt manipulatīvo tehnoloģiju lomu sabiedriskās domas veidošanā plašsaziņas līdzekļos. Maģistra darbā tiks izklāstītas galvenokārt trīs filosofu – Maršala Makluana, Žana Bodrijāra un Noama Čomska – darbos paustās atziņas par plašsaziņas līdzekļu nozīmi un manipulatīvajām tehnoloģijām, līdzekļiem, metodēm, tehnikām un stratēģijām, jeb autores piedāvāto apvienojošo apzīmējumu, - ‘manipulakri’. Visu šo minēto filosofu attieksmē pret manipulakriem var saskatīt vienotu pieeju, kas nosaka manipulakru kā sociāla fenomena īpašo lomu sabiedriskās domas veidošanā masu medijos saskaņā ar noteiktu politisko, ekonomisko un sociālo grupu interesēm, jeb to praktizēto „pavedināšanas” tehniku. Manipulakrs ir līdzeklis apzinātai un mērķtiecīgai realitātes sagrozīšanai, šķietamības radīšanai, izmantojot tādu acīm neredzamo plašsaziņas līdzekļu „interpretācijas mašinēriju” kā manipulāciju.

The central aim of this master’s thesis is to describe the role of manipulative technologies in making public opinion within the mass media. In this thesis there will be laid out the main philosophy of M.McLuhan, J.Baudrillard and N.Chomsky on the meaning of mass media and manipulative technologies, instruments, strategies etc., or, as the author of this thesis offers, to label them with a merging term ‘manipulacra’, which is based on the shared features of these manipulative phenomenon. A common approach can be found in all of these philosophers though regarding manipulacra, which describes the special role of manipulacra, as a social phenomenon, in making public opinion within mass media according to certain interests of political, economic and social groups, or the “seduction” practiced by the media. Manipulacra is an instrument for conscious and intentional misrepresentation of reality, for making an illusion, using such invisible “interpretative machinery” as manipulation.
The Influence of Manipulative Technologies on Forming the Public Opinion Through Mass Media
Keywords: Filozofija