Pašvaldību funkcija: komunālo pakalpojumu organizēšana un tās izpildes juridiskie aspekti. - Onževs, Māris (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā „Pašvaldības funkcija: komunālo pakalpojumu organizēšana un tās izpildes juridiskie aspekti” ir izvērtēti komunālo pakalpojumu nodrošināšanas publiski tiesiskie aspekti, kas izriet no likuma „Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 1.punktā ietvertās pašvaldību funkcijas organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus. Ņemot vērā, ka komunālo pakalpojumu organizēšana ir nesaraujami saistīta ar pašvaldības iedzīvotāju fundamentālām tiesībām uz mājokli, kā arī īpašumu, maģistra darbā inter alia ir analizēta pašvaldības iedzīvotāju subjektīvā publiskā tiesība pieprasīt pakalpojumu organizēšanu, pašvaldības atbildība par funkcijas neatbilstošu izpildi, kā arī pakalpojumu faktiskās nodrošināšanas juridiskie mehānismi. Maģistra darbs ir strukturēts trīs nodaļās. Pirmajā nodaļā ir veikta pašvaldības funkcijas komunālo pakalpojumu organizēšanā saturiskā analīze. Otrajā nodaļā ir analizēti ar komunālo pakalpojumu saņemšanu saistītie aspekti, savukārt darba trešā nodaļa sniedz ieskatu komunālo pakalpojumu nodrošināšanas risinājumos. Lai arī Latvijas normatīvie tiesību akti attiecībā uz komunālo pakalpojumu organizēšanu ir nepilnīgi un tos ir nepieciešams precizēt un pilnveidot, komunālo pakalpojumu organizēšanu, tai skaitā iesaistot privātpersonas pakalpojumu nodrošināšanā, arī pašreizējos apstākļos ir jāveic saskaņā ar vispārējiem tiesību principiem, kā arī ievērojot Eiropas Savienības tiesību normas.

In the master paper „The function of municipality: organization of public service and legal aspects of its performance” are evaluated legal aspects, that derives from the law “On municipalities” Article 15, part 1, clause 1, which contains regulation of municipality’s function regarding organization of public service. Considering that organization of public service is in an inseparable connection with fundamental rights of inhabitants’ right to housing as well as property, in the master paper inter alia are analyzed inhabitants’ subjective public right to require organization of public service, responsibility of municipality regarding improper fulfillment of the function as well as legal mechanisms of providing service. The master paper is structured into three sections. In the first section is analyzed content of municipality function regarding organizing of public service. In the second section are analyzed legal aspects of receiving of public service, but the third section gives view of solutions of public service providing. Although the current regulation regarding organization of public services is incomplete and it shall be improved, organizing of public services shall be performed in accordance with general legal principles and legal rules of the European Union. But primary – autonomous function of municipality shall be realized in the interests of municipality’s inhabitants.
The function of municipality- organization of public service: legal aspects of performance of the function.
Keywords: Juridiskā zinātne