Reformu process Irākā: teorija un prakse - Platonovs, Juris (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēma ir aktuāla, jo kopš Koalīcijas spēku iebrukuma Irākā, Irākas armijas sakāves un Sadama Huseina režīma gāšanas šajā valstī nav stabilitātes un drošas vides valsts ekonomiskajai attīstībai, izaugsmei, kā arī Irākas tautas attīstībai. Irākā joprojām notiek vardarbība, kas prasa lielus cilvēku upurus. Galvenie vardarbības cēloņi ir atriebība Koalīcijas spēkiem, kā arī Irākā dzīvojošo sunītu, šiītu un kurdu nesaskaņas reliģijas un varas dalīšanas jautājumos. Drošības situācija Irākā, tagadējā etapā, nosaka valsts attīstību. Jaunizveidotā Irākas valdība nav spējīga pilnīgi kontrolēt situāciju valstī, tādējādi, Koalīcijas spēki joprojām turpina starptautisko misiju Irākā. Darba tēma ir nozīmīga arī Latvijas publiskās pārvaldes videi, jo Latvijas Saeima un valdība pauda atbalstu starptautiskajai koalīcija operācijas uzsākšanā pret Irāka režīmu 2003.g., kā arī nosūtīja Latvijas bruņoto spēku kontingentu dalībai starptautiskajā miera nodrošināšanas misijā neskatoties uz neesošu ANO Drošības padomes rezolūciju par militāra spēka pielietošanu pret Irāku. Latvija, kā NATO un ES dalībvalsts, arī turpmākajos gados piedalīsies starptautiskajās operācijās kolektīvās aizsardzības kontekstā, tādējādi, raugoties attīstībā un spēju pilnveidošanā ir lietderīgi atskatīties nesenajā pagātnē, izdarīt secinājumus un rast, iespējams, labākus izaicinājumu risinājumus. Maģistra darba mērķis ir analizējot Vidējo Austrumu valstu agrāko attīstību, ASV vadītās Koalīcijas spēku iebrukumu Irākā un sekojošos Irākas reformu centienus, kā arī Latvijas iesaistīšanos operācijā "Iraqi Freedom" ("Irākas brīvība"), izstrādāt priekšlikumus, lai Latvijas Republikas atbilstošās institūcijas varētu efektīvāk reaģēt uz līdzīgām situācijām nākotnē.

Master work's theme has actual importance because there are no stability, no safe environment for economic development and growth as well as human development since Coalition's force invasion in Iraq, defeat of Iraqi military force and Saddam's Hussein regime overthrow. Insurgency continues in Iraq that requires a large number of casualties. The reasons for insurgency are revenge to the Coalition for collateral damage as well as Sunni, Shiite and Kurdish disagreements in religious and power sharing issues. Security situation in Iraq, nowadays, determines the state's development. The new Iraqi government is not able to exercise full state's control; therefore, Coalition force continues operation in Iraq. Master work's theme has actuality for Latvia's public administration as well. Latvia's parliament and government supported Coalition's force operation against Iraqi regime in 2003 and send its military contingent to participate in the peace support operation without adequate UN resolution to use military force against Iraq. Latvia as the NATO and EU member state will continue to participate in the international operations during coming years in a context of collective defence. Thereby, seeking for development and capability improvement there is necessity to have a look in near yesterday, make conclusions and find, probably, better solutions. The aim of master work is, through analysis of the Middle East states' development, invasion of the Coalition force in Iraq and the following endeavours of Iraqi reforms as well as Latvia's involvement in operation "Iraqi Freedom", to elaborate proposals in order that Latvia's Republic corresponding institutions would effectively react to the similar situations in the future.
Reform's process in Iraq: theory and practics
Keywords: Vadībzinātne