Autentiski video materiāli skolēnu aktīvās klausīšanās prasmju uzlabošanai 7. klases angļu valodas stundās - Garā, Paula Elizabete (Latvijas Universitāte, 2025)
Klausīšanās joprojām ir izaicinājums daudziem 7. klases skolēniem, kuri pāriet no A2 uz B1 angļu valodas prasmes līmeni. Tā kā klausīšanās ietver izpratni un atbildes sniegšanu, aktīvās klausīšanās prasmju apguve šajā vecumā ir būtiska. Tādēļ pētījuma mērķis ir izpētīt, kā autentiski video materiāli var palīdzēt uzlabot skolēnu aktīvās klausīšanās prasmes angļu valodas stundās 7. klasē. Gadījuma pētījums ar 15 skolēniem tika īstenots vienā Rīgas ģimnāzijā. Skolēnu anketas, formatīvā vērtēšana, pārbaudes darbi un novērošana tika izmantotas kā datu ieguves metodes. Rezultāti atklāja, ka, strādājot ar video materiāliem, skolēni uzrādīja pilnveidotas verbālo un neverbālo zīmju uztveres un interpretācijas prasmes. Pētījums pierāda, ka pastāvīga, mērķtiecīga autentisku video izmantošana veicina skolēnu aktīvās klausīšanās prasmju pilnveidi.

Listening remains a challenge for many Grade 7 students transitioning from A2 to B1 English proficiency level. As listening involves comprehension and response, learning active listening skills is crucial at this age. Therefore, the aim of the research is to investigate how authentic video materials can help to improve students' active listening skills in Grade 7 English lessons. A case study with 15 students took place in one Riga gymnasium. A student questionnaire, formative assessment, a test and observation were used as data collection methods. The results revealed that while working with videos, students demonstrated improved skills of perceiving and interpreting verbal and non-verbal cues. The research proves that constant, purposeful use of authentic videos contributes to the improvement of students' active listening skills.
Authentic Video Materials to Improve Students’ Active Listening Skills in Grade 7 English Lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; aktīvā klausīšanās; autentiski video; 7. klases skolēni; verbālā un neverbālā komunikācija