Attieksmju pret seksualitāti saistība ar uztverto vecāku audzināšanas stilu un apmierinātību ar romantiskajām attiecībām - Kauliņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura mērķis ir noskaidrot, kādas ir saistības starp attieksmēm pret seksualitāti un uztverto vecāku audzināšanas stilu un attieksmēm pret seksualitāti un apmierinātību ar romantiskajām attiecībām. Šādas saistības ir svarīgi pētīt, lai saprastu kā katrs no audzināšanas stiliem saistās ar attieksmēm pret seksualitāti un kā šīs attieksmes saistās ar apmierinātību ar romantiskajām attiecībām. Tas dotu vecākiem plašāku ieskatu tam, kā atšķiras katrs audzināšanas stils un ko tas maina bērna, šajā gadījumā, attieksmē pret seksualitāti. Pētījumā piedalījās 50 respondenti. Sievietes vecumā no 18 līdz 48 gadiem. Vīrieši netika iekļauti aprēķinos, jo nebija pietiekami daudz pārstāvēti. Pētījuma ietvaros tika izmantotas 3 aptaujas - J.R. Buri īsā vecāku autoritātes aptauja (Parental Authority Questionnaire - PAQ – short version, Buri, 1991; Alkharusi, et al., 2011), attiecību novērtēšanas skala (Relationship Assessment Scale – RAS, Hendrick & Hendrick, 1988), īsa seksuālo attieksmju aptauja (Brief Sexual Attitudes Scale, Hendrick, Hendrick, & Reich, 2006). Iegūstot pētījuma rezultātus tika atklāts, ka nepastāv statistiski nozīmīgas saistības starp attieksmēm pret seksualitāti un uztverto vecāku audzināšanas stilu un starp attieksmēm pret seksualitāti un apmierinātību ar romantiskajām attiecībām. Rezultātus interpretējot var spriest, ka vecāku audzināšanai nav saistību to, kāda attieksme pret seksualitāti izveidojas un šīs attieksmes nesaistās to, cik augsta ir apmierinātība ar romantiskajām attiecībām. Atslēgas vārdi: uztvertais vecāku audzināšanas stils, attieksme pret seksualitāti, apmierinātība ar romantiskajām attiecībām

The aim of this study is to find out what is the relationship between attitudes towards sexuality, perceived parenting style and romantic relationship satisfaction. It is important to study such relationships in order to understand how each of the parenting styles relates to attitudes towards sexuality and how these attitudes relate to satisfaction with romantic relationships. This would give parents a broader insight into how each parenting style differs and what it changes in the child's, in this case, attitude towards sexuality. 50 respondents participated in this study. Women aged 18 to 48. Men were not included in the calculations because they were under-represented. Within the framework of the research 3 questionnaires were used - Parental Authority Questionnaire (PAQ – short version; Buri, 1991; Alkharusi, et al., 2011), Relationship Assessment Scale (RAS; Hendrick & Hendrick, 1988), Brief Sexual Attitudes Scale (Hendrick, Hendrick, & Reich, 2006). The results of the study revealed that there is no statistically significant relationship between attitudes towards sexuality and perceived parenting style and between attitudes towards sexuality and romantic relationship satisfaction. Interpreting the results, it can be concluded that parenting styles are not related to attitude towards sexuality and these attitudes are not related to romantic relationship satisfaction. Keywords: perceived parenting style, attitude towards sexuality, romantic relationship satisfaction
Relationship Between Attitudes Towards Sexuality, Perceived Parenting Style and Romantic Relationship Satisfaction
Keywords: Psiholoģija; Uztvertais vecāku audzināšanas stils; Attieksme pret seksualitāti; Apmierinātība ar romantiskajām attiecībām