5-6 gadus vecu bērnu uzmanības sekmēšana rotaļnodarbībās pirmsskolā - Ļeščinska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba nosaukums: 5-6 gadus vecu bērnu uzmanības sekmēšana rotaļnodarbībās pirmsskolā. Darba vadītājs: lektore Mg. izgl. zin. Agita Klempere - Sipjagina Temata aktualitāte: Mūsdienās digitālā vide aizstāv fizisko realitāti. Galvenokārt, šīs izmaiņas ietekmē jauno paaudzi. Bērni dod priekšrocību spēlēm tehniskās ierīcēs, nevis aktīvām rotaļām, pastaigām svaigā gaisā. Rezultātā bērniem mācību procesā var rasties grūtības ar uzmanību un uzvedību. Pētījuma mērķis: noskaidrot sakarības esamību starp fizisko aktivitāšu līmeni un uzmanību 5-6 gadu veciem bērniem. Kvalifikācijas darbs sastāv no 2 daļām. Pirmajā darba nodaļā pētīta literatūra, kur tika teorētiski izzināti uzmanības īpašības un vispārīgs raksturojums, bērnu attīstība 5-6 gadu vecumā, kā arī tika izskatītās fiziskās aktivitātes, kā koncentrēšanas spējas veicinātājs. Otrajā nodaļā autore izdara pedagoģisko novērojumu, kā rezultātā tiek veikts pētāmās grupas īss apraksts un bērnu uzmanības līmenis rotaļnodarbību laikā. Darba gaitā izvirzīti uzmanības līmeņa novērtēšanas kritēriji. Pētījuma turpinājumā iekļautas 2 kustību rotaļas prasmju uzlabošanai un veikts pedagoģiskais izmēģinājums. Darba apjoms: 34 lpp., 9 tabulas, 3 diagrammas, 2 pielikumi, 34 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: fiziskās aktivitātes, uzmanība, pirmsskola

Title: Promoting attention of 5-6 year old children in pre-school play activities. Supervisor: Mg.sc.edu Agita Klempere - Sipjagina Topic topicality: The changes are mainly affecting the young generation. Children prefer playing games on technical devices to active play, walks in the fresh air. As a result, children may have difficulties with attention and behaviour in the learning process. Aim of the study: to investigate the existence of a relationship between the level of physical activity and attention in 5-6 year old children. The qualification work consists of 2 parts. The first part of the thesis studies the literature, where the characteristics and general characteristics of attention were theorized, the development of children aged 5-6 years, and physical activity as a facilitator of concentration ability was examined. In the second chapter, the author makes a pedagogical observation, which leads to a brief description of the group under study and the level of children's attention during play activities. In the course of the work, criteria for assessing the level of attention are put forward. The study continues with 2 movement games to improve play skills and a pedagogical trial. Scope of work: 34 pages, 9 tables, 3 charts, 2 annexes, 34 references. Keywords: physical activity, attention, preschool
Promoting attention of 5-6 year old children in pre-school play activities
Keywords: Izglītības zinātnes; fiziskās aktivitātes; uzmanība; pirmsskola; 5-6 gadus veci bērni