Gailīšu pagasta jauniešu mobilitāte - Rūtiņš, Reinis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Gailīšu pagasta jauniešu mobilitāte” mērķis ir raksturot Gailīšu pagasta jauniešu ģeogrāfisko mobilitāti, iespējamo nākotnes migrāciju un jau esošos migrācijas virzienus. Darba mērķu sasniegšanai tika aptaujāti 72 Uzvaras vidusskolas 10.-12. klašu skolnieki. Darbā raksturoti Latvijas, Zemgales un Gailīšu pagasta galvenie ģeogrāfiskie mobilitātes iemesli. Mobilitātes motīvu raksturošanai tiek izmantoti autora veikto aptauju materiāli un Latvijas Republikas Centrālās Statistikas pārvaldes dati, pašvaldību materiāli, Izglītības Ministrijas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārskati. Mobilitātes jēdziena un to ietekmējošo faktoru skaidrošanai tiek izmantota zinātniskā literatūra un vairāku autoru publikācijas rakstu krājumos. Gailīšu pagasta jauniešu mobilitātei raksturīga salīdzinoši augsta mobilitāte un gatavība mainīta dzīves vietu, kas saistīta ar vēlmi pārcelties uz dzīvi Rīgas apkārtnē vai kādā no lielajām pilsētām (Jelgava). Kā iemesls ir labākas izglītības un labāk atalgota darba, kā arī dzīves pieredzes iegūšana. Vairums no aptaujātajiem jauniešiem turpmāko dzīvi saista ar Latviju, savukārt 39 % no Uzvaras vidusskolniekiem tuvāko 1 - 2 gadu laikā gatavojās strādāt ārzemēs, bet 4 % domā izceļot pavisam. Atslēgvārdi: mobilitāte, jaunieši, migrācijas motīvi, Gailīšu pagasts

The purpose of the bachelor’s works „Mobility of youth of Gailīši parish” is to describe geographical mobility of youth of Gailīši parish, possible migration in future and already existing directions of migration. To achieve purpose of the work author made a survey of 72 pupils of 10th-12th classes from Uzvara secondary school. In this work are characterized main reasons of mobility in Latvia, Zemgale and Gailīši parish. To describe the motives of mobility author uses materials of survey and data from Central Statistics board of the Republic of Latvia, Ministry of Education and Sciences of the Republic of Latvia, municipalities, State Agency of the regional development. To explain term „mobility” and factors, which have impact on mobility, author uses scientific literature and publications of several authors in issues of publications. Mobility of youth of Gailīši parish characterises with quite high migration and readiness to change residence to surroundings of Rīga or to other big cities of Latvia (Jelgava etc.). Reasons are willingness to get better education, better compensate job, also to get mileage. Most of pupil, who had a survey, associate their life in future with Latvia, 39 % of pupil from Uzvara secondary school are prepared during next 1 - 2 years for work in foreign countries, 4 % are thinking about emigration from Latvia completely. Keywords: mobility, youth, motive of migration, Gailīši parish
Youth Mobility in Gailisu pagasts
Keywords: Ģeogrāfija