Dzīves kvalitāte astmas pacientiem reproduktīvajā vecumā - Beķe, Marika (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Dzīves kvalitāte astmas pacientiem reproduktīvajā vecumā.” Ar astmu pasaulē slimo 300 mlj. cilvēku un tā dominē kā viens no izplatītākajiem pataloģiskajiem stāvokļiem. Ir svarīgi apzināties, ka šai slimībai nepieciešama tās kontrole, kas paredz pareizāku ārstēšanu, tādejādi uzlabojot pacienta dzīves kvalitāti. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt dzīves kvalitāti astmas pacientiem reproduktīvajā vecumā. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētniecības metode ar pētniecības instrumentu - aptaujas anketu. Bakalaura darbs sevī ietver teorētisko daļu un pētniecisko daļu ar 45 lpp, izmantoti 27 literatūras un informācijas avoti, kā arī 2 pielikumi. Pētījumā iegūtie rezultāti atspoguļo, ka nepietiekamas līdzestības gadījumā dzīves kvalitāte astmas pacientiem saslimšanas brīdī ir pazemināta, jo ārsta nozīmētie medikamenti lielākoties netiek lietoti precīzi - kā rezultātā pacienti nav spējuši astmu kontrolēt un ir nonākuši stacionārā.

The theme of the Bachelor Paper is „Life Quality of Asthma Patients of Reproductive Age”. 300 M people around the world suffer from asthma and it dominates as one of the most pathological condition. It is important to be aware that this disease requites control that provides for more accurate treatment, therefore improving the life quality of a patient. The aim of the Paper is to study the life quality of asthma patients of reproductive age. Questionnaire was used as the instrument of quantitative research method. The Paper consists of theoretical part and research part of 45 pages, 27 literature and information sources were used as well as 2 appendices. The results of the research show that in case of insufficient collaboration life quality of asthma patients at the moment of becoming ill is decreased since the doctor’s prescribed medication mostly is not used with precision. As a result patients have not managed to control asthma and have come to hospital.
Life Quality of Asthma Patients of Reproductive Age
Keywords: Medicīna; Astma; Dzīves kvalitāte; Reproduktīvais vecums; Asthma; Life quality