Elektronu enerģijas un caurlidošanas laika sadalījuma modelēšana koherentajiem vienelektrona avotiem - Ķerubiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvantu sūkņu tehnoloģiju attīstība ir padarījusi aktuālu jautājumu par vienelektrona avotu koherences īpašībām. Nesen tika piedāvāta teorētiska metode, kas ļauj aprēķināt elektronu emisijas enerģiju un laika sadalījuma funkcijas, izmantojot avota no laika neatkarīgās spektrālās īpašības []. Metode apraksta vispārīgu kvantu sūkni, kuru veido ar patvaļīgas struktūras vadāmības joslu saistīts lineāri enerģijā maināms kvantu punkts. Šajā darbā pētīti elektronu emisijas režīmi gadījumam, kad elektrona tunelēšana no kvantu punkta uz vadāmības zonu tiek nodrošināta caur papildus piejaukumu, un atrasts, cik lielā mērā ir iespējams manipulēt ar šāda avota viļņu funkcijām, kas ir vēl viens solis pilnībā kontrolējamu kvantu sistēmu virzienā.

Development of quantum pumps has made tangible question about coherence properties of single-electron sources. Recently has been proposed a theoretical method that allows to calculate energy of electron emission and arrival time distributions by using time independent properties of the source []. Method describes a general structure quantum pump that consists of arbitrary conduction band coupled to a linearly in time driven quantum dot. Present work is a study about emission regimes of an electron for a particular realisation of said method - when electron emission from quantum dot is initiated via another impurity. It is shown to what degree it is possible to manipulate with wave functions of the studied one electron source, which is yet another step towards completely controllable quantum system.
Modeling of electron energy and arrival time distribututions for coherent on-demand electron sources
Keywords: Fizika; vienelektrona avoti; koherence; elektronu emisija; viļņu funkcija