Tiesību uz labvēlīgu vidi subjektu piekļuve Satversmes tiesai - Bērziņa, Anita Aiga (Latvijas Universitāte, 2024)
Apzinoties vides kaitējuma negatīvo ietekmi uz cilvēci, mūsdienās vides aizsardzība ir kļuvusi par vienu no pamatmērķiem vairums pasaules valstīs. Būtisks elements, lai nodrošinātu efektīvu vides aizsardzību, ir personu iespēja vērsties nacionālajās tiesās vides kaitējuma gadījumā. Apskatot starptautisko regulējumu vides tiesībās un analizējot Satversmes tiesas judikatūru, pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai prasības, kas ir noteiktas personām, lai vērstos Satversmes tiesā, sekmē iespēju efektīvi aizsargāt Satversmes 115.pantā garantētās tiesības dzīvot labvēlīgā vidē. Pētījuma rezultātā secināts, ka šobrīd noteiktās prasības tiesību aizskāruma pierādīšanai vides biedrībām ir stingras un nenodrošina plašu piekļuvi Satversmes tiesai. Vienlaikus Satversmes tiesas judikatūrā atzītie izņēmumi no aizskāruma pierādīšanas pienākuma fiziskām personām var paplašināt piekļuvi Satversmes tiesai vides tiesību lietās.

Having understood the negative impact of the environmental damage on humanity, the protection of environment has become one of the main goals in many States of the world today. An essential element to ensure effective environmental protection is the possibility for persons to bring a claim before a national court in case of environmental damage. By examining the provisions of the international environmental rights and analysing the case law of the Constitutional Court of Latvia, the aim of this master thesis is to determine whether the requirements for bringing a constitutional claim promote an effective protection of the right to live in a benevolent environment guaranteed in Article 115 of the Constitution of Latvia. The results of the research allowed the author to conclude that the requirements for environmental non-governmental organizations to prove an infringement of the right to live in a benevolent environment are strict and do not ensure wide access to the Constitutional Court. At the same time, for natural persons, the exceptions from the obligation to prove an infringement may facilitate access to the Constitutional Court in environmental cases.
Access to the Constitutional Court of Latvia by the Subjects of the Right to Benevolent Environment
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesības uz labvēlīgu vidi; materiālie un procesuālie vides tiesību elementi; locus standi noteikumi; konstitucionālā sūdzība; actio popularis