ELEKTROKALORISKAIS EFEKTS PEROVSKĪTA STRUKTŪRAS SEGNETOELEKTRIĶOS PIE LIELA ELEKTRISKĀ LAUKA - Eberliņš, Ojārs Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā tika pētīts segnetoelektrisko materiālu elektrokaloriskais efekts un dielektriskā polarizācija savienojumos uz Na0.5Bi0.5TiO3 bāzes, galveno uzmanību pievēršot (Na0.5Bi0.5TiO3-BaTiO3)-CaTiO3 cieto šķīdumu sistēmai. Tika noteiktas elektrokaloriskā efekta radītās temperatūras izmaiņas un polarizācijas vērtības atkarībā no temperatūras pie liela elektriskā lauka. Elektrokaloriskā efekta izpēte tika veikta pateicoties jaunizveidotai mērījumu sistēmai. Tika atklāts sastāvs ar lielu un izteiktu elektrokalorisko efektu pie fāzu pārejas temperatūras. Konstatēta netiešās un tiešās elektrokaloriskā efekta metodes savstarpēja neatbilstība.

In this work the electrocaloric effect and dielectric polarization of Na0.5Bi0.5TiO3 based ferroelectric materials was studied, with (Na0.5Bi0.5TiO3-BaTiO3)-CaTiO3 solid solution system being the main point of interest. The temperature change caused by the electrocaloric effect and polarization dependence on temperature at large electric fields was determined. The study of electrocaloric effect was performed due to a newly developed measurement system. A composition with a large and pronounced electrocaloric effect at the temperature of phase transition was discovered. A discrepancy between the indirect and direct electrocaloric effect method was established.
ELECTROCALORIC EFFECT OF PEROVSKITE STRUCTURE FERROELECTRICS AT LARGE ELECTRIC FIELDS
Keywords: Fizika; NBT; Fāzu pāreja; Polarizācija; Elektrokaloriskais efekts; Liels elektriskais lauks