Tipiskākās mikroskopiskās pazīmes ar injekcijām saistītu sarkomu (ISS) gadījumā kaķiem - Pierhuroviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma būtība bija veterinārā patologa Ilzes Matīses – Van Houtanas nodrošināto kaķu ISS novērtēšana 2014. – 2016. gadā. Tika izmeklēti biopsiju paraugi, kas tika realizēta ar fiksētu un HE krāsotu preparātu izmeklēšanu un gaismas mikroskopu, un biopsijas protokolu analīze. Kopumā tika izpētīti 63 sarkomu paraugi ar kopējo griezumu skaitu - 199, kur stikliņu skaits vienam audzējam variēja no viena līdz sešiem. Vidēji no visiem triju gadu laikā izmeklētajiem audzēju paraugiem 18% sastādīja tieši ISS, un kopš 2010. gada Latvijā tiek novērota ISS incidences pieauguma tendence. Pieaugot ISS ļaundabīguma pakāpei, attiecīgi pieaug kvantitatīvie rādītāji 10 RL – daudzkodolainās šūnas, mitozes un atipiskās mitozes. Darbā ir 24 attēli un 5 tabulas. Atslēgvārdi: kaķu ISS, mikroskopija, daudzkodolainas šūnas, mitoze, atipiska mitoze.

The esence of the study was evaluation of feline ISS biopsies provided by veterinary pathologist Ilze Matise- Van Houtan from 2014 to 2016. This was achieved by microscopic examination of fixed HE stain tumor slides as well as analysis of biopsy protocols. In total 63 saroma incidences were examined with a total of 199 histology slides. The number of slides per tumor was – one to six. On average in three years 18% of all submitted biopsies have constituted of ISS, and an increasing trend has been noted since 2010 in Latvia. An increase of quantitative characteristics – multinucleated cells, mitozes and abnormal mitosis- in 10 HPF has been noted with the increase of the tumor malignancy grade increase. The paper contains 24 figures and 5 tables. Keywords: feline ISS, microscopy, multinucleated cells, mitosis, abnormal mitosis.
Typical microscopic characteristics of injection-site sarcomas in cats
Keywords: Bioloģija; kaķu ISS; mikroskopija; daudzkodolainas šūnas; mitoze; atipiska mitoze