Rīgā dzīvojošu jauniešu naktsdzīves paradumi, alkohola un citu psihoaktīvu vielu lietošana - Liepa, Līna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā ar nosaukumu “Rīgā dzīvojošu jauniešu naktsdzīves paradumi, alkohola un citu psihoaktīvu vielu lietošana” ir apskatīta un analizēta Rīgas naktsdzīve un jauniešu iesaistīšanās naktsdzīvē, alkohola un citu psihoaktīvo vielu lietošanas paradumi. Darba mērķis ir noskaidrot, kādi ir Rīgā dzīvojošo jauniešu, vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem, naktsdzīves paradumi un, kāpēc jaunieši pievēršas riskantai uzvedībai, it īpaši alkohola un psihoaktīvu vielu lietošanai, naktsdzīves kontekstā. Mērķis sasniegts ar kvalitatīvu datu metodi- daļēji strukturētām intervijām. Bakalaura darbā tiek secināts, ka intervētajiem jauniešiem ir līdzīgas pieredzes un paradumi Rīgas naktsdzīvē. Var izvirzīt trīs galvenos naktsdzīves pamatelementus, kas ir draudzība, alkohola lietošana un kopīgu atmiņu un stāstu radīšana.

In this bachelor’s thesis titled “Rigas youth nightlife habits, alcochol and other psychoactive substance use” is examined and analysed the night life of Riga and the habits of young people who go out to nightlife, use alcohol and other psychoactive substances. The aim of this work is to find out what are the nightlife habits of young people living in Riga, aged between 18 and 25, and why young people engage in risky behaviour, especially the use of alcohol and psychoactive substances, in the context of nightlife. The goal was achieved with a qualitative data method - semi-structured interviews. Bachelor thesis concludes that the interviewed young people have similar experiences and habits in Riga's nightlife. Three main elements of nightlife can be identified, which are friendship, drinking and creating shared memories and stories.
Rigas youth nightlife habits, alcohol and other psychoactive substance use
Keywords: Socioloģija; naktsdzīve; jaunieši; alkohols; psihoaktīvas vielas; paradumi