Klienta līdzdarbības veicināšanas paņēmieni sociālajā darbā ar ģimenēm ar bērniem - Girbe, Gunita (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba tēmas nosaukums ir „Klienta līdzdarbības veicināšanas paņēmieni sociālajā darbā ar ģimenēm ar bērniem”. Diplomdarba mērķis ir analizēt un pētīt klienta līdzdarbības veicināšanas paņēmienus darbā ar ģimenēm ar bērniem. Diplomdarba ietvaros teorētiskajā daļā ir apskatīti tādi jautājumi kā sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem, sociālā darbinieka mērķi, uzdevumi un funkcijas un piedāvātie pakalpojumu veidi sociālajā darbā ar ģimenēm ar bērniem. Darba pamatā liela uzmanība pievērsta tieši klienta līdzdarbības veicināšanas nozīmei sociālā darbā, kā arī plašāk analizēta klienta motivēšana kā līdzdarbības veicināšanas paņēmiens sociālā darbā ar ģimenēm ar bērniem. Lai sasniegtu darba mērķi, autore veica empīrisko pētījumu, lai noskaidrotu, kā sociālie darbinieki motivē klientus līdzdarboties un, kādi ir visbiežāk sastopamie šķēršļi un neveiksmes klienta līdzdarbības veicināšanā. Tika noskaidrots arī klientu viedoklis par to, kas, viņuprāt, motivē vai, kāda sociālā darbinieka rīcība, veicina klientu iesaistīšanos un līdzdarbošanos savu problēmsituāciju un sociālās funkcionēšanas uzlabošanā. Pamatojoties uz iegūtajiem pētījuma rezultātiem, ir izstrādāti ieteikumi sociālo darbinieku darbībai klienta līdzdarbības veicināšanai. Izstrādātie ieteikumi var palīdzēt un atvieglot sociālo darbinieku darbu ar klientiem to motivēšanai līdzdarboties savu problēmu risināšanā. Atslēgvārdi: klients, klienta līdzdarbības veicināšana, ģimene, motivācija, sociālais darbs ar ģimeni.

The bachelor theme is “Promotion methods of the client's cooperation at the social work with families with children”. The bachelors aim is to analyze and research client participation promotional methods in work with families with children. In bachelors theoretical part are considered questions like social work with families with children; aims, tasks and functions of social worker, provided service in social work with families with children. The main attention in bachelor is paid to client participation promotional meaning in social work and there is analyzed clients motivation as one of the participation promotional method in social work with families with children. Authoress of the bachelor performed an empirical research to discover how social workers motivate clients to take a part and what kind of problems are more often to find in work with clients participation promotion. There is discovered an opinion of clients about their motivation and do some social worker actions motivate client to participate in resolving of his social problems. According to findings there are developed suggestions for social workers to motivate clients in promotion of participation. The findings can help and make social workers work with clients and their motivation in participant of development their problems easier. Key words: a client, the client participation promotion, family, motivation, social work with family.
Promotion methods of the client's cooperation at the social work with families with children
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija