Deguna pilienu izraisīta atkarība Latvijā - Vīnzarāja, Līga (Latvijas Universitāte, 2016)
Deguna elpošanas kvalitāte ir nozīmīgs veselības un dzīves kvalitātes jautājums. Deguna obstrukcijas iemesli ir dažādi, bieži vien kombinēti. Deguna gļotādas pietūkums ir biežs un nozīmīgs deguna obstrukcijas faktors. Aptiekās brīvi pieejami dažādi aizlikumu mazinoši līdzekļi jeb nazālie vazokonstriktori, kas ātri un efektīvi uzlabo pacienta pašsajūtu, tomēr šo medikamentu nepareizas vai ilgstošas lietošanas gadījumā var novērot nopietnas nevēlamās blakusparādības t.sk. arī "atsitiena efektu" jeb medikamentozo rinītu. Darba mērķis- ar anketēšanas palīdzību noskaidrot dažādu bezrecepšu nazālo vazokonstriktoru lietošanas tendences, terapijas laikā novērotās blakusparādības un izvērtēt populārāko deguna aizlikumu mazinošo aerosolu/pilienu apriti divās aptiekās, Rīgā un ārpus tās, 2016.gada martā. Maģistra darbs tika izstrādāts Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas maģistra studiju programmā. Maģistra darba 1. nodaļā apskatīta deguna anatomija un fizioloģija, deguna obstrukcijas iemesli, kā arī medikamentozā rinīta jēdziens, aprakstīti aptiekās pieejamie bezrecepšu nazālie vazokonstriktori. 2. nodaļā uzskaitīti maģistra darba tapšanā izmantotie materiāli un metodes, savukārt 3. nodaļā- maģistra darba rezultāti un diskusija. Literatūras un avotu saraksts satur 52 vienības. Darba apjoms ir 59 lpp, tas ietver 22 attēlus, 4 tabulas, 6 pielikumus.

Nose breathing quality is an important issue of health and quality of life. Nasal obstruction causes are different, and often combined. Nasal mucosal swelling is a frequent and significant nasal obstruction factor. Many nasal vasoconstrictors is freely avaliable in pharmacies, they are used to quickly and effectively relieve congestion, but improper or prolonged use can result in serious adverse effects such as "rebound congestion" or rhinitis medicamentosa. The aim of this study is, using questionnaire, find out the non-prescription nasal vasoconstrictor trends of the use and observed side effects, and to analyze the most popular nasal vasoconstrictor consumption in two different pharmacies during March of 2016. The work was carried out in Faculty of Medicine of University of Latvia in framework of Pharmacy master's program. The 1st chapter deals with the anatomy and physiology of the nose, nasal obstruction causes and pathophysiology of rhinitis medicamentosa, describes various non-prescription nasal vasoconstrictors. 2nd chapter- work materials and techniques, but 3rd chapter- results and discussion. Thesis consists of 59 pages, 22 images, 4 tables and 6 appendixes. Bibliography contains 52 sources.
Nasal drops induced addiction in Latvia
Keywords: Farmācija; Deguns; obstrukcija; medikamentozais rinīts; nazālie vazokonstriktori; anketēšana