Eksperta veidota studiju programmu novērtējumu ontoloģija - Garipovs, Maksims (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis ir studiju programmu novērtējumu ontoloģijas izveide. Ontoloģijas pārstāv noteikto domēnu – zināšanu apgabalu – formālus un precīzus aprakstus. Studiju programmu novērtējumu ontoloģijas domēns aptver studiju programmu objektus, analizējamos novērtēšanas procesā. Darbā izpētīti ontoloģiju veidošanas pamati. Noskaidrotas ontoloģiju sastāvdaļas un pazīmes, izstrādes iemesli, izpētītas veidošanas metodoloģijas. Lielāka uzmanība pievērsta studiju programmu novērtējumu ontoloģijas izveides procesam – apskatīta domēna zināšanu iegūšana un analizēšana, aprakstīts izpētīto metodoloģiju pielietojums, objektu definēšana, izceltas izstrādē sastaptas sarežģītības. Noteikti ontoloģijas turpmākas attīstības un pilnveidošanas nosacījumi.

The successful development of a study program evaluation ontology is the goal of this work. Ontologies represent formal and explicit descriptions of particular domains. The domain of the study program evaluation ontology covers study program objects, which are analyzed during an evaluation process. This paper explores the basics of ontology development. Components and features of ontologies as well as reasons for ontology development are determined, and ontology development methodologies are examined. Particular attention is paid to study program evaluation ontology’s development process. Domain knowledge acquisition and analysis is described. Application of ontology development methodologies and definition of ontology objects is described. Encountered difficulties are highlighted. The conditions for the further ontology development and improvement are determined.
Expert's developed study program evaluation ontology
Keywords: Datorzinātne